Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εκτοξεύτηκαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2011

Ακίνητα αξίας 4,5 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια το 2011, μετά από πλειστηριασμούς στους οποίους προχώρησαν το Δημόσιο, οι τράπεζες, αλλά και ιδιώτες. Η αξία των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό και πουλήθηκαν είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτή του 2008, δηλαδή λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, και είναι ενδεικτική των επιπτώσεων της ύφεσης, που οδηγεί σε απώλεια περιουσίας πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», η αξία των ακινήτων που τέθηκαν σε πλειστηριασμό το 2008 ήταν της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η αύξηση στα 4,5 δισ. ευρώ που καταγράφεται το 2011, σημειώθηκε παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στις τράπεζες για πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Η απαγόρευση αυτή, που τηρείται φυσικά από τις τράπεζες, συγκρατεί το κύμα των πλειστηριασμών που θα υπήρχε χωρίς τον σχετικό περιορισμό και επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τον αριθμό των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό, ο οποίος αυξήθηκε με πολύ χαμηλότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα δικαστήρια της χώρας, ο αριθμός των πλειστηριασμών ανήλθε στους 44.100 έναντι 42.500 το 2008, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι πλειστηριασμοί που έγιναν ήταν κυρίως για ακίνητα μεγάλης αξίας και, πάντως, μεγαλύτερης αυτής των 200.000 ευρώ, που είναι και το όριο που θέτει ο νόμος για τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός των πλειστηριασμών είναι από ιδιώτες ή από το Δημόσιο για χρέη και οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων.

Δραματική είναι την ίδια περίοδο και η αύξηση των διαταγών πληρωμής, που αποτελεί το αρχικό στάδιο μετά την εκδήλωση αθέτησης μιας υποχρέωσης. Ο αριθμός των διαταγών πληρωμής εκτινάχθηκε στις 159.000 και η αξία τους στα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι αριθμού 90.500 το 2008 και αξίας μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν από ιδιώτες και επιχειρήσεις, στον βαθμό που το Δημόσιο δεν έχει τέτοια υποχρέωση για να προχωρήσει σε κατάσχεση ή πλειστηριασμό.

Με διπλάσιο ρυθμό αυξήθηκαν την τελευταία τριετία και οι κατασχέσεις, το ύψος των οποίων εκτινάχθηκε το 2011 στα 3 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2008, ενώ ο αριθμός των κατασχέσεων αυξήθηκε από τις 20.600 στις 25.000.

Την εικόνα της επιδείνωσης της ρευστότητας στην αγορά επιβεβαιώνει η εξέλιξη των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά και η πορεία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, που ξεπέρασαν το 2011 τα 2,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2010, που είχαν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Η χειρότερη χρονιά υπενθυμίζεται ήταν το 2009, πρώτη χρονιά εκδήλωσης της κρίσης, όταν το ύψος των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών είχε ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ, που ήταν και ύψος ρεκόρ.

Ανοδικά κινούνται και οι επισφάλειες στο τραπεζικό σύστημα παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι οποίες με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή ανέρχονται σε 750.000. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες δανείων, αποτρέποντας την οριστική καθυστέρηση, που θα επιβάρυνε τόσο τον δανειολήπτη όσο και την τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στο 12%, που μεταφράζεται σε δάνεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται σε σύνολο 78,4 δισ. ευρώ, που είναι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Αντίστοιχα στον τομέα των καταναλωτικών δανείων τα «κόκκινα δάνεια» έχουν εκτοξευθεί στο 28% του χαρτοφυλακίου, ανεβάζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 9,7 δισ. ευρώ σε σύνολο δανείων 34,6 δισ. ευρώ.

Αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει στη λεγόμενη δεύτερη –ή ακόμα και τρίτη– γενιά ρυθμίσεων, δηλαδή δανείων που έχουν ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσεγγίζουν πλέον τις 7.500.

Στον τομέα των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις οι επισφάλειες υπολογίζονται στο 25%, ενώ για τις μεσαίες εμφανίζονται να συγκρατούνται στο 10%.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου