Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Αχαρτογράφητο πλέον το κυκλοφοριακό στην Αθήνα


Χωρίς στοιχεία για τους κυκλοφοριακούς φόρτους των βασικών οδικών αξόνων είναι από το καλοκαίρι η Αττική. 

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας, η μοναδική αξιόπιστη πηγή, υπολειτουργεί ελλείψει προσωπικού. 

Αποτέλεσμα; 
Δεν υπάρχει εικόνα για το κυκλοφοριακό, πληροφορία που δεν έχει μόνο επιστημονική αλλά και χρηστική αξία, καθώς υποστηρίζει τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πρωτεύουσας. Από τα στοιχεία της Αττικής Οδού, πάντως, η κυκλοφορία φαίνεται να ανακάμπτει ελαφρώς.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας ανήκε στο (πρώην) υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και πριν από λίγα χρόνια κληροδοτήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. 

Πρόκειται για τον μόνο φορέα που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό παρακολούθησης του κυκλοφοριακού φόρτου στην πρωτεύουσα - μάλιστα προσέφερε στην Περιφέρεια και κάποια έσοδα από την πώληση των στοιχείων αυτών σε πραγματικό χρόνο σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Έλλειψη προσωπικού
Από τα μέσα του καλοκαιριού το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας έχει διακόψει τη λειτουργία του. 

Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του προσωπικού του. «Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Αντωνίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. 

«Το ότι δεν γνωρίζουμε πλέον τι γίνεται στην Αθήνα είναι ίσως το λιγότερο. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρουν απλά μια επιστημονική πληροφορία, αλλά χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον σχεδιασμό των σηματοδοτών, των οδών κ.λπ. 

Επιπλέον, όσο ο εξοπλισμός του κέντρου παραμένει ανενεργός τόσο το χειρότερο. Είναι διαφορετικό να συντηρείς τη λειτουργία λογισμικών και μηχανημάτων από το να επανεκκινείς τη λειτουργία τους ύστερα από κάποιο διάστημα αχρηστίας».

Έτσι, μοναδική πηγή πληροφορίας για την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα είναι η Αττική Οδός. Μια πληροφορία αποσπασματική, καθώς αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα της Αττικής, σε έναν μόνο οδικό άξονα.

Η κυκλοφορία, λοιπόν, στην Αττική Οδό άρχισε να ακολουθεί μια έντονη πτωτική τάση από το 2010 και έπειτα, η οποία και συνεχίστηκε έως και το 2014, αλλά με πιο περιορισμένο ρυθμό. 

Όμως, σύμφωνα με την Αττική Οδό, το 2015 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις στα χαμηλά επίπεδα των διελεύσεων, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ κατά τη διάρκεια των capital controls παρουσίασαν έντονες αρνητικές διακυμάνσεις, οι οποίες και σταθεροποιηθήκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ας δούμε τα στοιχεία πιο συγκεκριμένα:

Τι δείχνουν οι αριθμοί
  • Το 2015 ο μεγαλύτερος ημερήσιος μέσος όρος διελεύσεων ήταν 220.356 τον Ιούνιο. Με την εξαίρεση του Αυγούστου, ο μέσος ημερήσιος όρος των διελεύσεων ξεπέρασε τις 200.000 από τον Απρίλιο και μετά.
  • Σε σχέση με το 2014, το φθινόπωρο του 2015 η κυκλοφορία στην Αττική Οδό παρουσίασε μικρή αύξηση. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η μέση κυκλοφορία την ημέρα ήταν 213.810 διελεύσεις, σε σχέση με 209.172 πέρυσι. Τον Οκτώβριο του 2015 έπεσαν στις 203.746, ενώ ήταν 201.851 το 2014. Τέλος, τον Νοέμβριο ανέβηκαν στις 208.341 οι διελεύσεις ημερησίως (πάντα κατά μέσο όρο), σε σχέση με 198.892 το 2014.
  • Γενικά, από το 2005 έως σήμερα, το έτος με τον υψηλότερο μέσο όρο ημερήσιων διελεύσεων παραμένει το 2009 με 307.300. Από το 2009 έως το 2014 η κυκλοφορία στην Αττική Οδό παρουσιάζει συνεχή πτώση, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τις 200.000 διελεύσεις (ημερησίως, κατά μέσο όρο) το 2014. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης: ο ημερήσιος μέσος όρος των 11 μηνών (Ιανουάριος - Νοέμβριος) είναι 201.095 διελεύσεις, οπότε θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2014 και του 2013.
«Εμπειρικά, από την καθημερινή μου κίνηση στην πόλη φαίνεται ότι η κυκλοφορία έχει την περίοδο αυτή αρχίσει να αυξάνεται. Πάντως αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς παρατηρείται σταθερά στο τέλος κάθε έτους. Είναι μάλλον θέμα... ψυχολογίας», λέει ο κ. Αντωνίου. «Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα από την απλή προσωπική μας εμπειρία».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η όποια, έστω και οριακή, αύξηση στην κυκλοφορία δεν «αποτυπώνεται» στην αγορά καυσίμων. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (βλ. «Κ» 13.12.15) η κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης το 10μηνο του έτους μειώθηκε συνολικά κατά 4,1% (στοιχεία υπουργείου Περιβάλλοντος). 

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της υγραεριοκίνησης, ωστόσο χωρίς σαφή κυκλοφοριακά στοιχεία όλα τα υπόλοιπα θα είναι απλά υποθέσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου