Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ράβε - ξήλωνε για να βρεθούν οι φορείς που θα καταργηθούν

Στη λογική τού ράβε - ξήλωνε κινείται η κυβέρνηση στην προσπάθεια να οριστικοποιήσει τον κατάλογο με τους φορείς που θα καταργηθούν ή συγχωνευθούν και από τους οποίους θα προέλθει η βασική δεξαμενή για τις 2.000 απολύσεις υπαλλήλων έως τον Ιούνιο - βάσει της συμφωνίας και με την τρόικα. 

Αγκάθι εξακολουθούν να αποτελούν τα προσκόμματα από διάφορους υπουργούς, οι οποίοι επιχειρούν να διασώσουν εποπτευόμενους φορείς τους, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων πως διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ ή ότι οι εργασίες που επιτελούν δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες. 

Για την κατάρτιση της λίστας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες συνεχείς συσκέψεις σε διυπουργικό επίπεδο. 

Σε πρώτη φάση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας κατάλογος με 20 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν και οι υπάλληλοι των οποίων, βάσει και των πρόσφατων νομοθετικών διατάξεων, θα απομακρυνθούν.
«Το πολιτικό κόστος της άμεσης απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων είναι αυτό που προκαλεί και τις καθυστερήσεις από τους υπουργούς», σημείωναν στελέχη του Δημοσίου. Ωστόσο, η κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. 

Η διαδικασία εξάλλου θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι 1.500 συνολικά φορείς, δεδομένου ότι εκτός από τους 2.000 υπαλλήλους οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο, προβλέπεται αντίστοιχος αριθμός απομακρύνσεων έως το τέλος του έτους.

Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας
Εντός της ημέρας αναμένεται να αποσταλεί επιστολή του Δημήτρη Σταμάτη με αποδέκτες τους υπουργούς. Με την επιστολή του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, θα καλούνται τα υπουργεία μέσα σε μία εβδομάδα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τους φορείς που μπορούν να καταργηθούν.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου