Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Στα… άδυτα του κινεζικού ηλεκτρικού λεωφορείου ΒΥD K9 Electric




Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ μας στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στο Ρουφ, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε δια ζώσης, ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία που πραγματοποιούν δοκιμαστικές διαδρομές στους δρόμους της Αθήνας.

Διαβάστε: Αφιέρωμα στα τρόλεϊ – ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (Α’ μέρος)

Διαβάστε: Αφιέρωμα στα τρόλεϊ –ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (Β΄ μέρος)

Πρόκειται για το ηλεκτρικό λεωφορείο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD (Build Your Dreams), το οποίο έφερε στην Ελλάδα ο εισαγωγέας «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ». Το μοντέλο BYD K9, διεξάγει από τις αρχές Ιανουαρίου, δοκιμαστικά δρομολόγια με επιβάτες, στη γραμμή 2 Κυψέλη-Παγκράτι-Καισαριανή.




Το BYD K9 Electric 12 μέτρων, έχει μηδενικούς ρύπους για το περιβάλλον και αθόρυβη λειτουργία ενώ διαθέτει 3 διπλές πόρτες σε χαμηλό δάπεδο, χωρίς σκαλοπάτια εισόδου για εύκολη πρόσβαση στους επιβάτες και ειδική ράμπα για ΑμΕα στη μεσαία πόρτα, με εύκολη πρόσβαση. Διαθέτει συνολική χωρητικότητα 76 επιβατών: 23 καθήμενοι σε καθίσματα αντιβανδαλικού τύπου, 52 όρθιοι και 1 θέση για άτομο με αναπηρία σε αμαξίδιο (ΑμΕα).




Η μπαταρία του είναι 350 kw και μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως σε 3 ώρες, έχει 2 ηλεκτρομοτέρ 2 Χ 150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 400 ίππων. Επιπρόσθετα διαθέτει, λειτουργική καμπίνα οδηγού από πλεξιγκλάς για απομόνωση από τους επιβάτες, 3 κάμερες και μόνιτορ που βοηθούν τον οδηγό για ασφαλή οδήγηση μέσα στην πόλη, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα και ισχυρό κλιματισμό για την πόλη της Αθήνας.




Τέλος, παρέχει μέσω WIFI, συνδεσιμότητα στους επιβάτες για χρήση κινητού, tablet κλπ.
Στους δρόμους και το πολωνικό Solaris Urbino 12

Δοκιμαστικά δρομολόγια με επιβάτες στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιεί και το 12μετρο Solaris Urbino 12 electric πολωνικής κατασκευής το οποίο το 2017 είχε βραβευτεί ως «λεωφορείο της χρονιάς» και τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (τα περισσότερα σε Πολωνία, Γερμανία και Ιταλία).

Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν προηγηθεί δοκιμαστικές διαδρομές από δύο λεωφορεία κινεζικής κατασκευής: ένα της ΒΥD (χωρίς επιβάτες) και ένα της YOTONG (με επιβάτες).





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου