Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

2021: Τι περιμένουμε στον χώρο της αυτοκίνησης

Νέα μοντέλα, αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας, δωρεάν στάθμευση στα ηλεκτροκίνητα, συνέχιση της επιδοτούμενη πολιτικής

Το 2021 θα δούμε πολλά νέα μοντέλα να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Με τη μόνη διαφορά, ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα θα είναι υβριδικά, είτε ήπιας τεχνολογίας είτε Plug-in.

Δηλαδή με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά μοτέρ, με φόρτιση από εξωτερική πηγή, ενώ θα δούμε και πολλά αμιγώς ηλεκτρικά.

Κινούμαι ηλεκτρικά

Παράλληλα, συνεχίζεται και το 2021, το επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που δίνει bonus αγοράς ηλεκτρικού και Plug-in hybrid αυτοκινήτου και με επιπλέον bonus για απόσυρση παλαιού, σε ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό, επειδή κινείται εξαιρετικά μέχρι τώρα, ενδέχεται να επεκταθεί και πέραν του 2021.

Δωρεάν στάθμευση

Παράλληλα, ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021, η δωρεάν στάθμευση στους δήμους, όλων των ηλεκτρικών και Plug-in hybrid αυτοκινήτων.

Το 2021 επιφέρει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, καθώς άλλαξε ο τρόπος μέτρησης κατανάλωσης και ρύπων, από NEDC (New European Driving Cyrcle) στον ρεαλιστικό τρόπο WLTP (Worldwide Light Test Procedure).

Τέλη κυκλοφορίας

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αφορούν στα αυτοκίνητα που εκτελωνίζονται και τίθενται για πρώτη φορά στην κυκλοφορία από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, όπως αναφέρει και το News24/7. Το Υπουργείο αύξησε το αφορολόγητο όριο, από 90 γρ./χλμ., που ισχύει σήμερα, σε 122 γρ./χλμ. κι αυτό αφορά, πλέον περίπου το 40% των πωλήσεων.

Επίσης, για όσα αυτοκίνητα έχουν εκτελωνιστεί και κυκλοφορούν από 1/1/2010 και αυτά που εκτελωνίστηκαν έως τις 31/12/2020, θα ισχύει το τρέχον καθεστώς από το 2022 και μετά. Για όσα έχουν ταξινομηθεί μέχρι τις 31/12/2019, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να παραμένει βάσει του κυβισμού και της παλαιότητας του οχήματος.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου