Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΜΜΜ Τολμήστε επιτέλους!!!


 Κανείς δεν θίγει μια διαφορετική πλευρά στο θέμα του συνωστισμού στα ΜΜΜ. Προφανώς η πύκνωση των δρομολογίων φαντάζει μόνη λύση.

Αρκεί όμως;                                                                                                                                                 Οι άσκοπες μετακινήσεις επιβαρύνουν κατά πολύ το επιβατικό ''φορτίο" μιας και πολύς ο λόγος περί φορτίων. Ποιος βέβαια μπορεί να ορίσει τι είναι άσκοπο σε κάποιον άλλο. Μόνο μια απολυταρχική - φασιστική πολιτική θα το τολμούσε ελαφρά τη καρδία.

Η ανάγκη και το δικαίωμα κάποιου να πάει πχ βόλτα στο Ζάππειο εμπίπτει στα συνταγματικά του δικαιώματα.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει το υπουργείο μεταφορών προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να θεωρηθεί αντιδημοκρατικό; Νομίζω πως ο έλεγχος των επιβιβάσεων σε ότι αφορά την τυπική νομιμότητά τους, είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο στις παρούσες συνθήκες.

Αν κάποιος ξοδεύει 1,20€ για να πάει μια στάση θεωρώ πως είναι ένα κριτήριο που αποδεικνύει την ανάγκη του για αυτή την μετακίνηση.

Η πολιτεία έχει δώσει ή πρέπει να δώσει την αρωγή της σε κοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού ώστε να διασφαλίζεται το κοινωνικό αγαθό της συγκοινωνίας.

Δωρεάν ή φθηνά δεν πρέπει να σημαίνει κατάχρηση. Η πολιτική των ελευθέρας , απεριόριστων πρέπει να αναθεωρηθεί τουλάχιστον για το διάστημα της πανδημίας.

Τα ελευθέρας θα μπορούσαν να είχαν συγκεκριμένο αριθμό ημερήσιων μετακινήσεων και τα απεριόριστων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εκπτωτικά εισιτήρια με πιθανή μεταφορά υπολοίπου στον επόμενο μήνα ώστε να υπάρχει ορθή χρήση.

Το ποιο βασικό όμως είναι ο έλεγχος.

Η καμπίνα του οδηγού πρέπει να κλείσει και να γίνει υποχρεωτική η είσοδος από την πρώτη πόρτα. Στα σούπερ μάρκετ φύτρωσαν πλέξι γκλας μέσα σε μία νύχτα και δεν νομίζω ότι ο στόλος της ΟΣΥ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ταμείων. Επίσης από αυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί το κόστος σε συνθήκες αγοράς και όχι σε συνθήκες προμηθειών δημοσίου.

Ο οδηγός θα μπορούσε να έχει δυνατότητα ελέγχου και άρνησης μεταφοράς σε επιβάτες που δεν επιδεικνύουν εισιτήριο. Δεν αναφέρομαι σε δικαίωμα ή υποχρέωση. Ωστόσο επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα, μια τέτοια εξαγγελία θα απέτρεπε πολλούς συστηματικούς τζαμπατζήδες.

Όσοι εφαρμόσαμε το μέτρο της πρώτης πόρτας μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι η παραμονή στις στάσεις διαρκούσε λιγότερο ,όσο κι αν κάποιοι το αρνούνται.

Το πρόγραμμα του ελέγχου πρέπει να σχεδιαστεί σε όλο το εύρος του δικτύου και του ωραρίου και το τμήμα πρέπει να ενισχυθεί αρκούντως και χωρίς εκπτώσεις.

Έχω υποστηρίξει και συνεχίζω να υποστηρίζω το αγαθό της δημόσιας συγκοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ευτελίζεται, πολλώ δε μάλλον τώρα που χρειάζεται η συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου