Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Χαμηλή επιβατική κίνηση στα λεωφορεία - Τεράστια «τρύπα» στα έσοδα

Ο κορονοϊός φαίνεται ότι «χτύπησε» και τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), αφού μετά την καραντίνα ο κόσμος δεν ανεβαίνει στα λεωφορεία όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρός του, Γιώργος Σκόδρας.

Με έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις επιβιώνει από την περίοδο της καραντίνας και μετά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με την επιβατική κίνηση να έχει πέσει στο ναδίρ και τα έσοδά του να έχουν κατρακυλήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι η επιβατική κίνηση είναι «πολύ χαμηλή» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα «από τα 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ έχουν πέσει στις 700.000 ευρώ τον μήνα».

Η μεγάλη αυτή πτώση, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο ότι «ο κόσμος δεν ανεβαίνει στα λεωφορεία» προκαλώντας έτσι «τεράστια τρύπα στα έσοδα του Οργανισμού».

Όπως τόνισε δε, η αρχή έγινε με την επιβολή της καραντίνας για τον κορονοϊό όταν και «υπήρξαν ολόκληρες εβδομάδες όπου ο μέσος αριθμός επιβατών ανά λεωφορείο στις 16 ώρες ήταν δύο άτομα».

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο μειωμένη επιβατική κίνηση. Δεν ανεβαίνει ο κόσμος στα λεωφορεία και αυτό μπορεί να το δείτε και στην αγορά, στο κέντρο της πόλης. Προσωπικά κινούμαι πολύ στο κέντρο και δεν βλέπω πλέον κόσμο στο κέντρο, να περπατά στα πεζοδρόμια, να πηγαίνει για αγορές στα μαγαζιά όπως γινόταν πριν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκόδρας.

Η «τρύπα» στα έσοδα του Οργανισμού συνεχώς μεγαλώνει και καλύπτεται με έκτακτες χρηματοδοτήσεις που εγκρίνονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ταυτόχρονα, κανονικά συνεχίζονται οι τακτικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, ανέρχονται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

«Μακάρι να αντιστραφεί η εικόνα, γιατί ήδη ο ΟΑΣΘ αντιμετωπίζει μια τεράστια τρύπα στα έσοδά του. 

Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει 12 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση εξαιτίας των μειωμένων εσόδων» ανέφερε ο πρόεδρος απαριθμώντας το υψηλό κόστος που έχει η καθημερινή λειτουργία του ΟΑΣΘ, όπως τα καύσιμα που κάθε μήνα φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ και τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η αρνητική οικονομική πορεία των εσόδων του ΟΑΣΘ άρχισε από την καραντίνα και συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν και παλαιότερες οφειλές που πρέπει να αποπληρωθούν.

«Είχαμε κάνει μία προσπάθεια να ισορροπήσουμε τα πράγματα. Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μας έδωσε το 2019 χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ και πάγωσε οφειλές 20 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πήγαμε να τα βάλουμε σε μία σειρά, αλλά μας τσάκισε ο κορονοϊός» τόνισε ο κ. Σκόδρας, προσθέτοντας ότι από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και σήμερα ο ΟΑΣΘ έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ ως «απόδειξη της πολιτικής βούλησης του αρμόδιου υπουργείου», όπως είπε, «να στηριχτούν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης που αποτελούν και το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης».

Έρχονται 100 νέα λεωφορεία 
Μπορεί η επιβατική κίνηση να έχει πέσει στο ναδίρ, ωστόσο η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η έλευση των χιλιάδων φοιτητών και η επιστροφή της πόλης σε κανονικούς ρυθμούς αναμένεται να αυξήσει την κίνηση. 

Στην προ κορονοϊού εποχή οι επιβάτες του ΟΑΣΘ βίωναν τις τεράστιες καθυστερήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των λίγων λεωφορείων που τα εκτελούσαν, αφού δεκάδες οχήματα έχουν παροπλιστεί λόγω παλαιότητας ενώ πολλά λεωφορεία χαλούσαν στη μέση του δρόμου αφήνοντας τους επιβάτες να συνεχίσουν πεζοί τη διαδρομή τους.

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Σκόδρας, κυκλοφορούν περίπου 330 λεωφορεία (σ.σ. μαζί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ που έχουν μισθωθεί από τον ΟΑΣΘ) σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν σταδιακά τα λεωφορεία που έχει αγοράσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία της Γερμανίας αλλά και τα λεωφορεία που θα μισθώσει ο ΟΑΣΘ μέσω διαγωνισμού.

«Αρχίζει η παραλαβή των λεωφορείων που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά θα έρθουν και τα λεωφορεία από τον διαγωνισμό μίσθωσης που έκανε ο ΟΑΣΘ. 

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε εντάξει στον στόλο μας 100 νέα λεωφορεία» ανέφερε ο κ. Σκόδρας, προσθέτοντας ότι τελικός στόχος είναι καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να κινούνται 550 λεωφορεία. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου