Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Το μέλλον των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες

Νέες τεχνολογίες με τη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων μας φέρνουν σε ένα μέλλον όπου η μετακίνηση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα γίνεται με τη χρήση άυλων εισιτηρίων και χωρίς μπάρες σε σταθμούς του Μετρό.

Η ιταλική Hitachi Rail έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία εισιτηρίων για επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς. Αισθητήρες στις πόρτες των οχημάτων ή των συρμών θα εντοπίζουν μία εφαρμογή στα κινητά των επιβατών καθώς αυτοί επιβιβάζονται χρεώνοντάς τους τη μετακίνηση. Έτσι δεν θα είναι απαραίτητο το πέρασμα από πύλες ή η χρήση κάποιου άλλου τύπου εισιτηρίου ενώ δεν θα είναι καν απαραίτητο να βγάζουν το κινητό τους από την τσέπη ή τη τσάντα τους.

Η εταιρεία πρόκειται να δοκιμάσει το σύστημα στις συγκοινωνίες του Τρέντο της Ιταλίας αναμένοντας να το εισάγει στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία για χρήση σε λεωφορεία, τραμ και τρένα.

Με τη νέα τεχνολογία, η Hitachi φιλοδοξεί να εξαφανίσει τις ουρές για έκδοση εισιτηρίων και τις πύλες στους σταθμούς, απλοποιώντας έτσι τις μετακινήσεις και κάνοντάς τες πιο προσιτές σε περισσότερους επιβάτες. Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως σήμερα μόνο το 25% των επιβατών τρένων κατανοεί χωρίς επεξήγηση ποιο τύπο εισιτηρίου πρέπει να αγοράσει.

Έξυπνες μετακινήσεις και στη Γερμανία 
Ένα διαφορετικό σύστημα μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία στη Γερμανία. Μέσω αυτού, δεδομένα από τα κινητά των επιβατών θα χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της διαδρομής του κάθε επιβάτη ο οποίος στη συνέχεια θα χρεώνεται αναλόγως. 

Το project αποτελεί μία συνεργασία του συγκοινωνιακού οργανισμού RMV, της εταιρείας ηλεκτρονικών εισιτηρίων Fairtiq που το έχει ήδη εφαρμόσει στην Ελβετία και της Cubic Transportation Systems.

Οι επιβάτες, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή RMVsmart θα πατούν ένα κουμπί στην έναρξη του ταξιδιού τους και το ίδιο πάλι όταν αποβιβάζονται από το μέσο, ενώ η εφαρμογή θα τους το υπενθυμίζει αν το ξεχάσουν. Στη συνέχεια δεδομένα περιοχής θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της απόστασης που έκανε ο κάθε επιβάτης και η χρέωση θα γίνεται στο τέλος της ημέρας.

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών τα στοιχεία μετακίνησης θα στέλνονται ψευδώνυμα στην Fairtiq και στη συνέχεια στην RMV για τον υπολογισμό της χρέωσης ενώ τα στοιχεία του επιβάτη θα εμφανίζονται μόνο στο τελικό στάδιο της χρέωσής του.

Η πρώτη δοκιμαστική περίοδος του συστήματος ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου με 1.000 επιβάτες και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή θα δοκιμαστεί η λειτουργία του συστήματος καθώς και η αποδοχή του από τους επιβάτες και θα προταθούν βελτιώσεις.

Μελλοντικά, το σύστημα θα μπορεί από μόνο του να εντοπίζει πότε ο επιβάτης έχει ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, διευκολύνοντας περαιτέρω τη χρηστικότητά του. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου