Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

«Μετωπική» πούλμαν - ΚΤΕΛ για επιδοτήσεις

Καθώς η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει τις προθεσμίες που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς των επιβατικών μεταφορών με την αδειοδότηση αστικών και υπεραστικών γραμμών, κορυφώνεται η σύγκρουση των ενδιαφερομένων για αυτές. 

Ο σύνδεσμος τουριστικών λεωφορείων Μακεδονίας - Θράκης (Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης) στράφηκε κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα κατά της απόφασης ενίσχυσης των ΚΤΕΛ με στόχο των εκσυγχρονισμό τους. 

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενόψει μάλιστα της πλήρους απελευθέρωσης των υπεραστικών γραμμών.

Η δράση σχεδιάστηκε και προκηρύχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προκηρύχθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και περιέλαβε ενισχύσεις ύψους 16,2 εκατ. ευρώ. 

Κάθε δικαιούχος χρηματοδότησης, ανάλογα με το μέγεθος του στόλου λεωφορείων που διαθέτει, θα λάβει μέχρι και 200.000 ευρώ επιχορήγηση. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 60% του μέγιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ύψους 330.000 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτεί επενδύσεις εκσυγχρονισμού, όπως είναι η έκδοση εισιτηρίων, ενημέρωσης επιβατών κ.ά. 

Πολλοί ωστόσο διέκριναν πίσω από τη δράση αυτή προεκλογικές σκοπιμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, με το εξώδικό τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, διαμαρτύρονται ότι η ενίσχυση αυτή έρχεται την παραμονή της αδειοδότησης των γραμμών. 

Θεωρούν δηλαδή αθέμιτη ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρητικά θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις νεοεισερχόμενες, που θέλουν να διεκδικήσουν τις αδειοδοτούμενες γραμμές επιβατικών μεταφορών. 

Η αδειοδότηση των γραμμών από μηδενική βάση, σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. 

Ωστόσο, με την προετοιμασία που υπάρχει μέχρι σήμερα, είναι σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση της προθεσμίας.

Η υποχρέωση αυτή προέρχεται από κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2007 (1370/2007), τον οποίο έχει υιοθετήσει η ελληνική πολιτεία από το 2013 (ν. 4199/2013). 

Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε ορισμένες γραμμές που στερούνται εναλλακτικών μετακινήσεων επιβατών. 

Για παράδειγμα, μια τέτοια λεωφορειακή γραμμή είναι η Αθήνα - Πάτρα, η οποία στερείται τόσο σιδηροδρομικής σύνδεσης όσο και αεροπορικής. 

Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο και ως συνέπεια θα πρέπει να επιδοτηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων λεωφορειακών γραμμών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου