Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

«Κατά βούληση» χρεώνουν ορισμένα ταξί στη Θεσσαλονίκη

«Τι σας οφείλουμε;» ρώτησαν οι τρεις επιβάτες ύστερα από ολιγόλεπτη διαδρομή με ταξί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Ε, τι να σας πάρω τώρα, παιδιά, για τόσο λίγο δρόμο; Δώστε μου την ελάχιστη διαδρομή. Πέντε ευρώ», είπε ο οδηγός ταξί, σε μια σαφή απόπειρα αποπροσανατολισμού των επιβατών. 

«Μα η ελάχιστη διαδρομή κοστίζει 3,40 ευρώ», απάντησε ο ένας εκ των επιβατών, ο οποίος νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι είναι επισκέπτης στην πόλη από την Αθήνα. «Α, δεν ξέρω πώς τα κάνετε εσείς στην Αθήνα, οι χρεώσεις εδώ πάντως είναι αυτές», απάντησε με θράσος ο επιτήδειος. 

Η πραγματικότητα απέχει από τα λεγόμενα του οδηγού, καθώς οι χρεώσεις των υπηρεσιών ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι ταυτόσημες και ορίζονται με υπουργική απόφαση. Έτσι, η ελάχιστη διαδρομή πράγματι ορίζεται στα 3,40 ευρώ και αφορά περιπτώσεις που το ταξίμετρο δεν προλάβει να χρεώσει πάνω από αυτό το ποσό.

Ο πρωταγωνιστής του περιστατικού, αφού εκνευρίστηκε με την επιμονή των επιβατών του, τους είπε ότι «έτσι είναι εδώ και αν δεν σας αρέσει να πάρετε το μετρό(!)», με περίσσευμα ειρωνείας. 

Τι σχέση όμως έχει το μετρό με τα ταξί; Στη Θεσσαλονίκη, τα δύο μέσα είναι στενά συνδεδεμένα, σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής. Πέραν του ότι η πόλη είναι παντού σκαμμένη, όπως είχε συμβεί και στην Αθήνα επί κατασκευής του αντίστοιχου έργου, το γεγονός ότι δεν παρέχεται εναλλακτική για τις μετακινήσεις φαίνεται ότι οδηγεί σε ανεξέλεγκτη συμπεριφορά μερίδας των επαγγελματιών οδηγών. 

«Δεν έχουμε ακόμα μετρό στην πόλη, το οποίο άλλαξε τα δεδομένα μετακίνησης στην Αθήνα, ενώ εδώ ακόμα δραστηριοποιούνται αποσπασματικά πλατφόρμες τύπου BEAT, που εξασφαλίζουν στον επιβάτη γνώση και έλεγχο τόσο της διαδρομής όσο και της χρέωσης», εξηγούσε ένας εκ των συνεπιβατών που συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη σε επίσης αξιοπερίεργο περιστατικό.

Στη μετακίνηση αυτή, δύο από τους τρεις επιβάτες είχαν μαζί τους μικρές αποσκευές. Φτάνοντας λοιπόν στον προορισμό, πέραν των 7,50 ευρώ που έδειξε το ταξίμετρο, ο οδηγός συμπλήρωσε και άλλα δύο ευρώ για κάθε αποσκευή (σύνολο τέσσερα ευρώ), όπως μας είπε. 

Όταν διαμαρτυρηθήκαμε, η απάντηση πάλι ήταν «εδώ δεν είναι Αθήνα». Σημειώνεται ότι η χρέωση για την αποσκευή αφορά βαλίτσες βάρους άνω των 10 κιλών (σ.σ. καμία από τις αποσκευές μας δεν πλησίαζε το όριο βάρους), ενώ διαμορφώνεται στα 0,43 ευρώ. 

Καθίσταται σαφές ότι η είσοδος εναλλακτικών, είτε είναι άλλο μέσο, όπως το μετρό, είτε πρόκειται για πλατφόρμες τύπου BEAT, αυξάνουν τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας συνήθως φαινόμενα αισχροκέρδειας. 

Εξίσου, αν όχι σημαντικότερη, είναι και η αστυνόμευση ώστε να γνωρίζει ο επαγγελματίας ότι σε περίπτωση που παρανομήσει, υπερχρεώσει μια υπηρεσία, αρνηθεί επιβίβαση κ.λπ. τα κλιμάκια της Περιφέρειας θα προχωρήσουν στους απαιτούμενους ελέγχους και στον καταλογισμό των προβλεπόμενων προστίμων. 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου