Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ρόδος: Συνεχίζεται η απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Συνεχίζεται η απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο. Το πρωί της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και στη συνέχεια μαζική εξόρμηση στο λιμάνι όπου θα προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια.

Το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή οι οδηγοί έκαναν συγκέντρωση και παρεμβάσεις στο χώρο του αεροδρομίου, όπου σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία. Στο χώρο βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διαφόρων κλάδων.

Η εργοδοσία έχει κινητοποιήσει τεράστιο μηχανισμό προσπαθώντας να αναπληρώσει το κενό εξαιτίας της απεργίας. Επιστράτευσε mini bus, ενοικιαζόμενα βαν και αυτοκίνητα, ενώ καταγγελίες υπάρχουν ακόμα και για στελέχη ξενοδοχείων που παρότρυναν εργαζόμενους να διαθέσουν τα αυτοκίνητά τους για να μεταφέρουν κόσμο.

Ωστόσο είναι φανερό ότι η απεργία ασκεί έντονη πίεση στην εργοδοσία, παρότι εμφανίζεται αδιάλλακτη, σε ένα Σαββατοκύριακο που υπήρχαν χιλιάδες αφιξοαναχωρήσεις.

Παράλληλα ο ελεγκτικός μηχανισμός κωφεύει στις καταγγελίες του Σωματείου των οδηγών τουριστικών λεωφορείων ότι αυτή τη στιγμή μεταφέρονται επιβάτες με οδηγούς που εξαναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα άυπνοι πάνω από 24 ώρες για να χτυπηθεί απεργία.

Την ίδια ώρα σε δελτίο Τύπου του δημάρχου Ρόδου με αφορμή συνάντηση με στελέχη της «Fraport», που τον ενημέρωναν για τα επενδυτικά τους σχέδια, σημειώνεται ότι «ο Δήμαρχος ζητά από τις δύο πλευρές εργοδοσίας και εργαζομένων τουριστικών λεωφορείων να επικρατήσει η σύνεση και η λογική για το συμφέρον του τόπου, να βρεθεί η συναινετική λύση στις μεταξύ τους διαφορές εν μέσω της τουριστικής περιόδου, (…) ώστε να επικρατήσει "εργασιακή ειρήνη"».

Στον αντίποδα ο Τάκης Πότσος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε: 
«Σε εργαζόμενους, χειροπόδαρα δεμένους στους στόχους της εργοδοσίας, στοχεύουν οι επικλήσεις για "εργασιακή ειρήνη" που επαναλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες και δια στόματος δημάρχου Ρόδου. 

Σύσσωμη η εργοδοσία στη Ρόδο εκφράζει τον αποτροπιασμό της για κάθε εργατική κινητοποίηση, γιατί δήθεν "αμαυρώνεται" η εικόνα του νησιού, "πληγώνεται" ο τουρισμός. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος, παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή, με δηλώσεις στο πνεύμα των εργοδοτών, εντείνουν όλοι μαζί ύπουλα την πίεση προς τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων για υπαναχώρηση από τα δίκαια αιτήματά τους.

Την ίδια στιγμή που η ζωή των εργαζομένων στο τουρισμό είναι μαύρη και κατάμαυρη από την εντατικοποίηση και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, ο δήμαρχος αποδίδει ίσες ευθύνες και στους εργαζόμενους ενισχύοντας έτσι την αδιαλλαξία της εργοδοσίας».

Στο πλευρό των οδηγών βρίσκονται και άλλα Σωματεία του νησιού που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου