Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η Εσθονία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που προσφέρει τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν

Το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας, αποκαλείται Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της καινοτομίας μιας και οι εφαρμογές της τεχνολογίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη συγκεκριμένη πόλη. 

Έτσι, μετά τα πέντε χρόνια στα οποία όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Ταλίν προσφέρονται δωρεάν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο για όλη τη χώρα, κάτι που γίνεται πρώτη φορά παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει την Εσθονία στην πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν, σε οποιαδήποτε πόλη της Εσθονίας και αν κατοικούν. 

Ο επικεφαλής του Tallinn European Union Office, Allan Alaküla προέβει σε δηλώσεις σχετικά με την τόσο σημαντική πρωτοβουλία για μια χώρα που δείχνει έμπρακτα την υποστήριξή της στους κατοίκους της.

Πριν από πέντε χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο Ταλίν για το αν οι πολίτες θα ήθελαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να γίνουν δωρεάν. Αυτό έγινε γιατί η τοπική ηγεσία σε συνεργασία με την κυβέρνηση ήθελε την άποψη των πολιτών μιας και εκείνοι είναι με τη δύναμη της ψήφου τους θα έδειχναν τη στήριξή τους σε μια πρωτοβουλία η οποία θα τους επηρέαζε άμεσα και θα ήταν για το κοινό καλό.

Αυτό που είναι σημαντικό για το Δήμο του Ταλίν είναι πως όχι μόνο κάλυψαν το κόστος για να έχουν όλοι οι πολίτες δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα, αλλά έχουν αυξηθεί τα κέρδη της τοπικής κοινωνίας από τη στιγμή που έγιναν τα ΜΜΜ δωρεάν, αφού όλο και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας κινητοποιήθηκαν για να “εγγραφούν” σαν κάτοικοι του Ταλίν για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δωρεάν μετακινήσεις στην πόλη.

Τα κέρδη είναι πολλαπλά και για τους πολίτες αφού ωφελούνται κυρίως όσοι έχουν χαμηλά με μεσαία εισοδήματα χωρίς αυτό να αποτρέπει όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα από το να μετακινηθούν με τα δωρεάν μέσα. 

Όλο και περισσότερος κόσμος τα χρησιμοποιεί για να διασκεδάσει σε εστιατόρια, bar και κινηματογράφους, καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούν χρήματα αφήνοντας το αυτοκίνητό τους σπίτι τους.

Επίσης αναφέρθηκε το γεγονός πως όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ήταν δωρεάν, το Ταλίν ήταν γεμάτο αυτοκίνητα και κάτι έπρεπε να γίνει για αυτό. Η βελτίωση ήρθε όχι μόνο με τα δωρεάν ΜΜΜ αλλά και αυξάνοντας τις τιμές στους χώρους στάθμευσης. 

Όσοι δεν είναι πολίτες του Ταλίν και αφήνουν τα οχήματά τους σε χώρους στάθμευσης και μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δε θα πληρώσουν ούτε για τη μετακίνησή τους αλλά ούτε και για τη στάθμευση του οχήματός τους. Ήταν ένα μέτρο για το οποίο οι πολίτες δε διαμαρτυρήθηκαν μιας και τους προσεφέρθησαν σωστές εναλλακτικές λύσεις.

Όσον αφορά την παροχή δωρεάν μετακίνησης στο υπόλοιπο της Εσθονίας, αυτό έγινε γιατί όλο και περισσότεροι κάτοικοι άρχισαν να ζητάνε να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. 

Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προσφέρει δωρεάν μετακίνηση και μεταξύ των πόλεων τις χώρας, ακόμα και σε πιο αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε κάθε κάτοικος να επωφεληθεί του μέτρου αυτού.

Ο επικεφαλής του Tallinn European Union Office στη συνέχεια αναφέρει πως είναι κατανοητό ένα τέτοιο μέτρο ότι δεν είναι και το ευκολότερο να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. 

Υπάρχουν πόλεις της Πολωνίας, Γερμανίας και Γαλλίας που προσφέρουν δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλες να εξετάζουν την πιθανότητα εφαρμογής μιας τέτοιας κίνησης. 

Επιπλέον, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η μερικώς δωρεάν μετακίνηση για συγκεκριμένες περιόδους όπως τα Σαββατοκύριακα αλλά και χαμηλότερα κόμιστρα εισιτηρίων σε ώρες μη αιχμής για συνταξιούχους και μαθητές. 

Οι δήμοι και οι τοπικοί "άρχοντες" θα πρέπει να δείξουν μια πιο γενναία στάση και να χρησιμοποιήσουν την πόλη τους για να διαπιστώσουν ποιο σύστημα είναι πιο ρεαλιστικό για να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία.

Τέλος, αναφέρθηκε πως το Παρίσι ετοιμάζεται για να προσφέρει δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να μειωθεί η μόλυνση από τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων της πόλης. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αλλαγή στο Παρίσι, είναι σίγουρο πως ακόμα περισσότερες πόλεις θα το ζητήσουν προς όφελος όλων.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου