Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Τις ξεναγήσεις με διώροφα ανοικτά λεωφορεία προτιμούν, οι διερχόμενοι τουρίστες στην Αθήνα

Διώροφα, ανοικτά λεωφορεία «ξεπηδούν» συνεχώς στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης, γεμάτα τουρίστες, που επιλέγουν τις περιηγητικές διαδρομές προκειμένου να πάρουν μια γεύση από την πόλη. 

Πρόκειται για μια μορφή ξενάγησης που επιτρέπει στο βιαστικό, διερχόμενο από την Αθήνα, επισκέπτη να δει τα κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος. 

Το γεγονός ότι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, που εκτελούν έως και 42 δρομολόγια ημερησίως, σε μία μόνο διαδρομή, μαρτυρά ότι επιχειρηματικά υπάρχει ενδιαφέρον. 

Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί μια σχετική μείωση των πελατών, ωστόσο η εικόνα βελτιώνεται, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών. Η κρουαζιέρα είναι αυτή που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους, στη διαδρομή του Πειραιά, ενώ κάποιοι επιλέγουν να κάνουν μια περιήγηση στο παραλιακό μέτωπο (έως τη Βουλιαγμένη). 

Για υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, με πλούσιες σε περιεχόμενο και ιστορικά δεδομένα ξεναγήσεις, κάνει λόγο η κ. Αθηνά Παπαρέσκου, της City Sightseeing - Hop On Hop Off, που δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008. 

Τα 12 διώροφα λεωφορεία της εταιρείας πραγματοποιούν τρεις περιηγητικές διαδρομές στην Αθήνα, το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη λίμνη Βουλιαγμένης και τον Πειραιά, που εξυπηρετεί κυρίως την κρουαζιέρα και αποδίδει το 30% - 40% της συνολικής κίνησης στην εταιρεία.

Όλη τη μέρα 
Τα δρομολόγια ξεκινούν στις 8.30 το πρωί για τη διαδρομή της Αθήνας και εκτελούνται ανά 15 λεπτά με αποτέλεσμα κάθε ημέρα (Απρίλιος - Οκτώβριος) να πραγματοποιούνται 42 περιηγήσεις, ενώ το χειμώνα αντί να ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ, σταματούν στις 5 το απόγευμα. 

Στον παραλιακό άξονα πραγματοποιούνται 10 δρομολόγια (ανά μία ώρα) και από τον Πειραιά συνολικά 24 δρομολόγια ημερησίως. Κατά τη χειμερινή περίοδο η συχνότητα των δρομολογίων περιορίζεται. Η καλύτερη χρονιά, για την εταιρεία, από πλευράς κίνησης ήταν το 2014, γεγονός που συνδέεται με τις καλές επιδόσεις της κρουαζιέρας, ενώ μέχρι πέρυσι παρατηρείτο πτώση 25% - 30%.

Φέτος παρατηρείται αύξηση που δεν ξεπερνά το 15% σε σχέση με πέρυσι. Έντονη είναι η παρουσία των Κινέζων τουριστών, ενώ μέχρι πέρυσι η πλειονότητα των ταξιδιωτών ήταν Ευρωπαίοι και λίγοι Αμερικανοί.

Σημαντική προσέλευση αναμένεται φέτος από Ολλανδία, Γερμανία, Βραζιλία και Ρωσία, εξηγεί η κ. Παπαρέσκου. «Είχαμε φέρει τα οχήματα από το 2006 και περιμέναμε δύο χρόνια να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα μας επέτρεπε να ξεκινήσουμε τα δρομολόγια», περιγράφει η ίδια. 

Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση η οποία, μετά τα capital controls και την αύξηση του ΦΠΑ στις μεταφορές εν μέσω της χρονιάς πέρυσι, έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η Athens Open Tour Gray Line βρίσκεται στον όγδοο χρόνο της δραστηριότητάς της και είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της τουριστικής περιήγησης (hop on hop off), όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Μαρινάκης, γενικός διευθυντής της εταιρείας. 

Απασχολεί περίπου 45 άτομα σε όλους τους κλάδους (διοίκηση, λειτουργία, πωλήσεις, οδηγούς, τεχνικούς κτλ), οι οποίοι εξυπηρετούν με 13 διώροφα λεωφορεία καθημερινά περίπου 800 επιβάτες κατά την υψηλή περίοδο (Απρίλιος - Νοέμβριος) και 100 κατά τη χειμερινή.

Η πλειονότητα των πελατών είναι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί και Ισπανοί. Περιηγήσεις πραγματοποιούνται σε τρεις διαδρομές της Αθήνας, του Πειραιά και η παραλιακή (Γλυφάδα - Βουλιαγμένη). Καθημερινά εκτελούνται περίπου 65 δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ιστορικός κύκλος 
Η Open Top Bus Hellas εκτελεί διαδρομές με 13 διώροφα ανοικτά λεωφορεία από το 2012, με το δημοφιλέστερο δρομολόγιό της να είναι ο ιστορικός κύκλος της Αθήνας μεταξύ των τριών που εκτελεί. 

Οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας προέρχονται από τα ξενοδοχεία της Αθήνας και από τουριστικά γραφεία. Για μειωμένη κίνηση, λόγω κρίσης, κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης της, Θάνος Γεωργόπουλος. Τα δρομολόγια εκτελούνται ανά μισή ώρα και κατά περίσταση ανά 15 λεπτά. «Όλες οι εταιρείες εκτελούμε τα ίδια δρομολόγια και ο ανταγωνισμός δεν μας επιτρέπει μεγάλες διαφοροποιήσεις», υποστηρίζει. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου