Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ανασταίνεται το έργο του Νέου Τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Με σταθερό βηματισμό μετά από πολλά χρόνια "μακέτας" φαίνεται να προχωρά η υπόθεση κατασκευής νέου Τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, το όλο σχέδιο έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Μεταφορών και το όλο πλάνο πάει βήμα - βήμα.

Από την πλευρά της χρηματοδότησης έχουν γίνει συναντήσεις με την ΕΤΕπ η οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την χρηματοδότηση του έργου.

Το κόστος κατασκευής του Νέου Τερματικού έχει εκτιμηθεί από 90 - 120 εκ.€, όμως ακόμα εξετάζεται αν μπορούν να μπουν στο project και συνοδά έργα για την γενικότερη ανάπλαση της περιοχής, κυρίως των οδών Αγίας Άννης, Μαρκόνι και την γύρω περιοχή από το μελλοντικό σταθμό που σήμερα παρουσιάζει εικόνα χάους. 

Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι πως "πακέτο" όλα τα έργα μπορεί να φτάσουν μέχρι και 300 εκ.€ κάνοντας το συγκεκριμένο έργο ένα από τα πλέον αναμενόμενα.

Όπως ανέφερε στο ypodomes.com o Πρόεδρος των ΚΤΕΛ Αττικής, Σοφοκλής Φάτσιος, από την πλευρά τους επιθυμούν να είναι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, μέσα από μόα περίοδο παραχώρησης 40 ετών. 

Αυτό συνεπάγεται βέβαια να παραχωρηθεί το ακίνητο στα ΚΤΕΛ από την Αττικό Μετρό, στην οποία ανήκει το ακίνητο. 

Εδώ είναι όπως φαίνεται και ένα αγκάθι, καθώς το ποιος θα είναι ο Φορέας Υλοποίησης θα κρίνει και το μέγεθος και το είδος του έργου (ΣΔΙΤ - Παραχώρηση ή άλλη μορφή). Να σημειωθεί πως το ΥΠΟΜΕ έχει ήδη ως προτεινόμενο το συνολικό έργο στο Πακέτο Γιουνκέρ.

Σε επίπεδο ωριμότητας το σπουδαίο νέο είναι πως την χρηματοοικονομική μελέτη έχει αναλάβει το ΕΜΠ και μάλιστα είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να παραδοθεί σύντομα. 

Η μελέτη εξετάζει όλα τα στοιχεία, αρχιτεκτονικά, περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά, κ.α. Από την μελέτη θα προκύψουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν οι τελικές συναντήσεις με την ΕΤΕπ και να δοθεί το πράσινο φως για την επένδυση του πλάνου.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως μία ελκυστική μελέτη θα χρηματοδοτηθεί εύκολα από την ΕΤΕπ καθώς στην ουσία ο Νέος Τερματικός των Υπεραστικών στον Ελαιώνα θα συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες άτομα καθημερινά, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα κτίριο παρόμοια με ένα μεγάλο Αεροδρόμιο, με πολλές εμπορικές χρήσεις άρα και ανταποδοτικά, στοιχείο κρίσιμο για την έγκριση του σχετικού δανείου. Ο χώρος θα είναι 19 στρέμματα.

Ο χρόνος κατασκευής του Νέου Τερματικού έχει εκτιμηθεί στους 18 μήνες. Εφόσον όλα πάνε καλά, η σχετική δημοπράτηση θα μπορούσε να βγει στον αέρα ακόμα και φέτος και αν τα έργα ξεκινήσουν το 2018 να ολοκληρωθούν το 2020.

Όπως σημείωσε ο κ. Φάτσιος στο ypodomes θα γίνει ένας μεγάλος Συγκοινωνιακός Κόμβος, καθώς κάτω από το σταθμό βρίσκεται ο Σταθμός Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3, και ο επιβάτης θα μπορεί με το που θα φτάνει να πηγαίνει με μία γραμμή είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο Αεροδρόμιο, είτε στο λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά.

Εξίσου σπουδαίο είναι και το γεγονός πως στην περιοχή του Ελαιώνα θα μεταφερθούν οι 2 βασικοί σημερινοί τερματικοί σε Λιοσίων και Κηφισό, οι διασκορπισμένες γραμμές από Θησείο, Πεδίον του Άρεως κλπ αλλά και οι Διεθνείς γραμμές που λόγω έλλειψης χώρου έχουν προσωρινές άδειες τερματισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πολύ θολή εικόνα στο συνολικό μεταφορικό δυναμικό.

Αυτό που έχει αξία αυτή την εποχή είναι ότι ένα "Ολυμπιακό Έργο" δείχνει να ανασταίνεται και να γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. 

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν βρεθεί η χρυσή τομή που θα ικανοποιεί τους εμπλεκόμενους και τελικά βρεθούμε σύντομα να μιλάμε για την κατασκευή του που θα αλλάξει και τις υπεραστικές οδικές μεταφορές από/προς την Αθήνα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου