Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Τηλεματική: Καταργώντας έξυπνα τις αποστάσεις και το χρόνο

Οι τελευταίες εξελίξεις στις τεχνολογίες επικοινωνιών και Πληροφορικής μας οδηγούν σε μια νέα γενιά εφαρμογών τηλεματικής, περισσότερο αποτελεσματικών και... ποιοτικών, βελτιστοποιημένων στο σήμερα, εφαρμογών που οδηγούν σε αύξηση της αποτελεσματικότητας και σε βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών.

Αναμφίβολα, τον τελευταίο καιρό η τηλεματική στα οχήματα έχει αποκτήσει ένα νέο momentum, με την αυτοκινητοβιομηχανία να επιδιώκει όλο και περισσότερο να αξιοποιήσει τη συνδεσιμότητα και τη δυναμική που προσφέρουν οι πανίσχυρες δικτυακές τεχνολογίες και τα εξελιγμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι τεχνολογίες που διασφαλίζουν σε πραγματικό χρόνο την ασφαλή οδήγηση, προγράμματα διαχείρισης και ελέγχου στόλων οχημάτων εξ αποστάσεως και τα εργαλεία βέλτιστης κατανάλωσης καυσίμου και αύξησης της παραγωγικότητας των οδηγών αποτελούν, πλέον, πραγματικότητα για τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας και κάνοντας πιο αποτελεσματικό το έργο τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ernst & Young, έως το 2025 το ποσοστό διείσδυσης των τεχνολογιών τηλεματικής στα νέα αυτοκίνητα αναμένεται να ξεπεράσει το 88%. 

Αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης που υπάρχει για μια ευρύτερη υιοθέτηση της τηλεματικής. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ έως το 2025, 16 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα θα ενσωματώνουν συστήματα τηλεματικής. 

Ποιες είναι, όμως, οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν τον χώρο της τηλεματικής σήμερα;

GPS tracking 
Στον ταχύτατο αναπτυσσόμενο κόσμο της τηλεματικής, οι πιο συναρπαστικές τεχνολογίες, όπως τα συστήματα GPS tracking και χαρτών πλοήγησης έχουν αρχίσει να εξουσιοδοτούν τόσο τους διαχειριστές όσο και τους οδηγούς για να συνδέονται με online πλατφόρμες, ενθαρρύνοντας την real time επικοινωνία καθ’ οδόν.

Αν και το σύστημα GPS tracking πρωτοεμφανίστηκε πριν από 10-12 χρόνια για να μετατραπεί γρήγορα σε επικρατούσα τάση όσον αφορά τις υπηρεσίες τηλεματικής, ακόμα θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες τεχνολογίες που επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία με το όχημα, αναμεταδίδοντας πληροφορίες, όπως είναι η θέση του οχήματος στο χάρτη, οι καιρικές συνθήκες, η ευαισθησία των τροχών, οι προειδοποιήσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης, η ανάγκη μείωσης ή αύξησης ταχύτητας κ.λπ. - όλα αυτά αδιάλειπτα, μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα και με ακρίβεια μέτρου.

Αυτόνομα οχήματα 
Το πρώτο αυτόνομο όχημα κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2013, ενώ το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο έκανε το ντεμπούτο του στα Τρίκαλα, το καλοκαίρι το 2015.

Το αυτόνομο λεωφορείο στα Τρίκαλα κινείται αυτόνομα, δίπλα σε οχήματα και πεζούς (το laser ασφαλείας που ενσωματώνει εντοπίζει οποιοδήποτε άνθρωπο ή αντικείμενο και ακινητοποιείται την ίδια στιγμή), υποστηρίζεται από μπαταρίες που τροφοδοτούν έναν ηλεκτρικό κινητήρα και ακολουθεί μια χαρτογραφημένη διαδρομή χρησιμοποιώντας GPS και laser, χωρίς να παρεκκλίνει από αυτήν.

Σε ένα κέντρο ελέγχου γίνεται η παρακολούθηση της πορείας του αυτόνομου λεωφορείου, όπου και καταγράφονται τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. 

Τα Τρίκαλα σκοπεύουν, επίσης, να κυκλοφορήσουν έως το 2020 40-60 τετραθέσια αυτόνομα ΙΧ, εκτελώντας μεταφορές από και προς τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, το ΚΤΕΛ και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. 

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι η αυτόνομη οδήγηση (ή το όχημα χωρίς οδηγό αν προτιμάτε) μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της τηλεματικής.

Η αρχή έχει γίνει ήδη, τα Τρίκαλα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και περιμένουμε να δούμε πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζει κανείς, πολλά αντίστοιχα παραδείγματα τέτοιων αυτόνομων οχημάτων. 

Τα αυτόνομα οχήματα βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζουν να εξελίσσονται, να επεκτείνονται και να εμπλουτίζονται με όλο και περισσότερες λειτουργίες.

Smartphones και tablets 
Tα smartphones, τα iPads και τα tablets έχουν γίνει βασικά στοιχεία των επιχειρήσεων σήμερα. Αν και δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο, τα χρησιμοποιούν κατά κόρον οι χρήστες στην εργασία τους ως ιδιαίτερα εξατομικευμένα εργαλεία. 

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα πανταχού παρόντα έξυπνα gadgets νέα γενιάς, έχουν μετατραπεί σε μια εύκολη πλατφόρμα για να ενσωματώσει κανείς σε αυτά λειτουργίες τηλεματικής.

Τα smartphones και τα tablets επιτρέπουν μια απρόσκοπτη συνεργασία του ΙΤ με τις πιο εξελιγμένες λύσεις τηλεματικής - είτε βρίσκεται κανείς στο αυτοκίνητό του, είτε στο σπίτι ή στο γραφείο, είτε ακόμα στον ελεύθερο χρόνο του, αυτές οι φορητές συσκευές μπορούν να προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες τηλεματικής, ικανοποιώντας κάθε ανάγκη.

Τα mobile apps υλοποιούν εύκολα και γρήγορα μια συνδεσιμότητα που επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγχουν τα οχήματά τους εξ αποστάσεως - για παράδειγμα, μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματός τους και την ασφάλεια του, επικοινωνώντας με αυτό ενώ βρίσκονται καθ’ οδόν.

Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των tech savvy χρηστών του σήμερα διασφαλίζουν μια αδιάλειπτη ανάπτυξη της αγοράς τηλεματικής. 

Αυτές οι Vehicle-to-Infrastructure (V2I) λύσεις θα επιτρέψουν, επίσης, την ενδοεπικοινωνία ανάμεσα σε δύο συνδεδεμένα αμάξια, κάτι που θα «γεννήσει» μια αυξημένη ανάγκη για την machine-to-machine (M2M) συνδεσιμότητα. 

ΠΗΓΗ: athinapoli.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER