Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Στην Εγνατία Οδό η μελέτη για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία


Την άδεια για να προχωρήσει έλαβε η μελέτη της «Εγνατία Οδός ΑΕ» για τη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης από τη Μητροπολιτική Επιτροπή, ενώ αναμένεται να πάρει και την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για τις έξι στάσεις που προβλέπεται να έχει το έργο στην τελική του μορφή και στην πρώτη φάση κανονικής λειτουργίας του (αργότερα οι στάσεις μπορούν να πολλαπλασιαστούν).

«Ουσιαστικά η έγκριση των όρων από τη Μητροπολιτική Επιτροπή ανοίγει το δρόμο ώστε να δοθεί η άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να γίνουν στη συνέχεια οι υπόλοιπες μελέτες σε κατασκευαστικό επίπεδο, προκειμένου να αδειοδοτηθεί πλήρως το έργο. 

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση ήταν προαπαιτούμενο για το επόμενο βήμα και επρόκειτο για μια χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως διαρκεί από δέκα μήνες μέχρι δύο χρόνια. 

Αργότερα θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για το ποιος θα κατασκευάσει τα έργα και βέβαια θα αναζητηθεί ο φορέας που θα αναλάβει τη λειτουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. 

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει η βούληση να εντάξει το έργο χρηματοδοτικά στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 - 2020). Το έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της», τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Γιουτίκας.

Τι προβλέπουν όμως οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, που έχει καθυστερήσει πάνω από δυο χρόνια (οι νέες μελέτες...); 

Για τις στάσεις προβλέπεται η δημιουργία μεγάλων εξεδρών μέσα στη θάλασσα, 700 τ.μ. η κάθε μία, χώρου 150 τ.μ. για την έκδοση εισιτηρίων και διαδρόμου πλάτους πέντε μέτρων που θα οδηγεί στις εξέδρες. Επίσης θα τοποθετηθούν πλωτοί κυματοθραύστες ώστε να μην επηρεάζονται από τον κυματισμό τα πλοία κλειστού τύπου.

Στις 20 Μαΐου ο «Κωνσταντής» 
Η μελέτη της «Εγνατία Οδός ΑΕ» αφορά στο κανονικό έργο κι όχι στη θαλάσσια σύνδεση των παράκτιων περιοχών του όρμου της Θεσσαλονίκης, που γίνεται τα τελευταία χρόνια με καραβάκια, έπειτα από την πρωτοβουλία που είχε λάβει ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, ώστε να μη χαθεί χρόνος μέχρι να γίνει η τελική μελέτη για την κανονική θαλάσσια συγκοινωνία και να εκμεταλλευτεί η περιοχή το θαλάσσιο μέτωπό της. 

Πρόκειται για τη λεγόμενη πιλοτική λειτουργία, η οποία μάλιστα αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένη τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον πλοιοκτήτη της εταιρίας «Thessaloniki Waterways», Μανώλη Κάιλα, που λειτουργεί πιλοτικά για τρίτη συνεχή χρονιά τα δρομολόγια με τα καραβάκια, το πρώτο πλοίο θα αρχίσει δρομολόγια στις 20 Μαΐου (Κωνσταντής), το δεύτερο (Αγ. Γεώργιος) ως το τέλος Ιουνίου κι εφόσον υπάρξει ζήτηση θα δρομολογηθεί και τρίτο καράβι (Θερμαϊκός) στα μέσα του καλοκαιριού. 

Οι στάσεις είναι λιμάνι, Λευκός Πύργος, Περαία, Ν. Επιβάτες κι εφόσον προστεθεί ο «Θερμαϊκός» θα προστεθούν οι στάσεις Καλαμαριά και Αγ. Τριάδα. Το εισιτήριο είναι 3 ευρώ.

«Θα πρέπει να υπάρξει στον κόσμο η νοοτροπία να μη γυρίζουμε την πλάτη στην πόλη. Πρέπει να εξετάσουμε μια άλλη οπτική, να κοιτάζουμε την πόλη κατάματα. Το στοιχείο αυτό άλλωστε είναι παρόν σε πολλές πόλεις που διαθέτουν θάλασσα και μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Από εκεί και πέρα η βιωσιμότητα της λειτουργίας της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας εξαρτάται από το κόστος λειτουργίας, το κόστος του εισιτηρίου αλλά και την ταχύτητα μεταφοράς επιβατών δεδομένου του χαρακτήρα της αστικής συγκοινωνίας», σημειώνει ο κ. Γιουτίκας.

Τα χαρακτηριστικά 
Να σημειωθεί πάντως ότι οι προϋποθέσεις για την κατασκευή των στάσεων είναι τόσες πολλές, που είναι πλέον άδηλο πότε θα μπορέσει να αρχίσει η κατασκευή τους και ακόμη πιο αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί, ώστε να δούμε τα περιβόητα καταμαράν στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατέθεσε η «Εγνατία Οδός ΑΕ» οι στάσεις είναι οι εξής:
  1. Πλατεία Ελευθερίας: μεταξύ των απολήξεων των οδών Ε. Βενιζέλου και Κομνηνών.
  2. Δημαρχείο: στο ύψος του νέου Δημαρχείου.
  3. Μέγαρο Μουσικής: στην απόληξη της οδού Π. Συνδίκα.
  4. Μαρίνα Αρετσού: εντός του χωροθετημένου Τουριστικού Λιμένα Αρετσού, στην εξωτερική πλευρά της κεφαλής του νοτιότερου προβλήτα αυτής.
  5. Αεροδρόμιο: στα βόρεια των υφιστάμενων και νέων προβλεπόμενων υποδομών του αερολιμένα Θεσσαλονίκης, σε περιοχή αδιαμόρφωτης φυσικής ακτής.
  6. Νέοι Επιβάτες: στην κεφαλή του προβλήτα σχήματος "Τ" που έχει κατασκευαστεί παράλληλα και σε απόσταση από το παραλιακό μέτωπο.
Τα δρομολόγια προβλέπεται να έχουν συχνότητα ανά 15 λεπτά, ενώ ο χρόνος ταξιδιού εκτιμάται σε 40 λεπτά για τη συνολική διαδρομή, με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις και 20 λεπτά για τα απευθείας δρομολόγια από Πλ. Ελευθερίας στους Ν. Επιβάτες. 

Τα σκάφη που θα χρησιμοποιηθούν είναι τύπου catamaran, χωρητικότητας 200-250 επιβατών και μέγιστης ταχύτητας 20-25 κόμβων. 

Ο ελλιμενισμός των σκαφών όταν δε θα εκτελούν πλόες (διανυκτέρευση, διαλείμματα λειτουργίας, σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών) θα γίνεται στο Λιμένα Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο χώρο του ελλιμενισμού θα γίνεται ο ανεφοδιασμός και οι εργασίες συντήρησης περιορισμένης έκτασης των σκαφών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου