Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ολυμπία Οδός: Στις 31 Αυγούστου 2017 η ολοκλήρωση της Κορίνθου - Πατρών


Στις 31 Αυγούστου 2017 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των έργων στην Ολυμπία Οδό στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της υπηρεσίας ΕΤΔΕ/ΚΕΣΠ/ΠΕ&ΒΕ του Υπουργείου Υποδομών σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει καταρτιστεί (και υπογραφεί) Συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων που θα κάνει πράξη το Πλαίσιο Συναντίληψης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα "τη λήψη όλων των επειγόντων μέτρων ανάταξης των καθυστερήσεων του έργου που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα."

Όπως αναφέρεται στην απάντηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η πρόοδος είχε φτάσει στο 71,47% βάσει του Πιστοποιητικού του Ανεξάρτητου Μηχανικού ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης και του ελέγχου της τήρησης του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Αναφορικά με το πως πιστοποιείται το ποσοστό προόδου αυτό υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένων στοιχείων κόστους των εκτελεσμένων εργασιών σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες τιμές ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι μελέτες-εργασίες στις 12 σήραγγες του έργου.

Η διάνοιξη σε όλες τις σήραγγες έχει ολοκληρωθεί και επενδυθεί στο μεγαλύτερο μήκος τους. Το μήκος των σηράγγων ανέρχεται σε 16,5 χιλιόμετρα και αποτελούν περίπου το 7% του συνολικού μήκους του έργου.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥΣύμφωνα με την υπογραφή του Πλαισίου Συναντίληψης που υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου 2016 για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου έχουμε 2 ημερομηνίες σταθμούς:

31 Μαρτίου 2017: Σε αυτή την ημερομηνία πρέπει να έχουμε τη "λειτουργική ολοκλήρωση του έργου". Αυτό σημαίνει ότι τότε πρέπει να αποδοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Πάτρα με όποιες ελλείψεις, οι οποίες όμως δεν πρέπει να εμποδίζουν την διαμπερή κυκλοφορία του δρόμου.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του εφιάλτη που ζουν οι οδηγοί σε αυτό τον δρόμο εδώ και 8 χρόνια θα πάρει τέλος και θα μείνουν οι σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τις εμπλοκές του σιδηρόδρομου και τις απαλλοτριώσεις.

31 Αυγούστου 2017: Σε αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να αποδοθούν στην κυκλοφορία ότι δεν λειτούργησε τον Μάρτιο και ο δρόμος από "λειτουργικός" θα πρέπει να γίνει πλήρης.

Αυτή η ημερομηνία είναι η ανάσα που δίδεται στον παραχωρησιούχο και το Υπουργείο για να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα σημεία του δρόμου που ακόμα και σήμερα ταλαιπωρούν τα 2 μέρη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει υπογραφεί και μνημόνιο μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ - Ολυμπίας Οδού και Περιφέρειας Δ.Ελλάδας για τις εμπλοκές του Σιδηρόδρομου με στόχο την συνεργασία των 3 μερών για την αντιμετώπιση και λύση όλων των εμπλοκών που υπάρχουν πάνω στα 120 χλμ του αυτοκινητόδρομου από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου