Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το μέγεθος… μετράει και στα λεωφορεία

Με μήκος 21μ., το νέο CapaCity L είναι το μακρύτερο αρθρωτό λεωφορείο στην ΕΕ καθώς είναι περίπου 3μ. μακρύτερο από συμβατικά οχήματα της κατηγορίας του.
Το νέο Mercedes-Benz CapaCity L που η γερμανική εταιρεία παρουσίασε, είναι το μακρύτερο αρθρωτό λεωφορείο στην Ευρώπη, με μήκος 21μ. και δυνατότητα μεταφοράς 191 επιβατών.

Το νέο CapaCity L που η Mercedes-Benz παρουσίασε, αποτελεί την επιτομή των αρθρωτών λεωφορείων για τις διάφορες αγορές της ΕΕ αναφορικά με τις διαστάσεις του.

Συγκεκριμένα, το CapaCity L έχει μήκος 21μ. (σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα 18,75μ. μήκους του Mercedes-Benz Citaro G στο οποίο βασίζεται) και είναι σε θέση να υποστηρίξει έως 191 επιβάτες στο εσωτερικό του.

Το νέο Mercedes-Benz CapaCity L είναι σε θέση να μεταφέρει συνολικά 191 επιβάτες στο εσωτερικό του.
Παρά τις… πληθωρικές διαστάσεις του (περίπου 3μ. μακρύτερο από τα συμβατικά αρθρωτά λεωφορεία), το νέο αυτό αρθρωτό λεωφορείο της Mercedes-Benzαποδεικνύεται ιδιαίτερα ευέλικτο καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο νέος 4ος κατευθυντήριος άξονας με το αυτόματο σύστημα ελέγχου «ASA» (AdditionalSteering Axle), ο οποίος ωστόσο, αυξάνει το συνολικό βάρος του οχήματος στους 32t.

Πέραν όλων αυτών, το CapaCity L είναι ιδιαίτερα φιλικό και προς το περιβάλλον καθώς, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο 6κύλινδρος –σε σειρά- πετρελαιοκινητήρας των 10,7 λτ., ο οποίος προσφέρεται σε εκδόσεις με ισχύ 360 και 394 ίππων, εμφανίζει κατανάλωση καυσίμου της τάξης των 0,5λτ./100χλμ. ανά επιβάτη ενώ αντίστοιχα, οι εκπομπές ρύπων του ορίζονται στα 13,3g/km ανά επιβάτη.

Παράλληλα είναι και ιδιαίτερα… οικολογικό καθώς καταναλώνει μόλις 0,5λτ./100χλμ. ανά επιβάτη και εκπέμπει αντίστοιχα 13,3g CO2/km ανά επιβάτη.
Καταλήγοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως το νέο Mercedes-Benz CapaCity Lεφοδιάζεται με το σύστημα «ATC» (Articulated Turntable Controller), το οποίο αναλαμβάνει να ελέγχει αυτόματα την οδική συμπεριφορά του οχήματος (αναρτήσεις, άρθρωση κ.ά.), διατηρώντας πάντοτε το CapaCity L, σταθερό στην πορεία του ακόμη και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αφορούν στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος κ.ά. 
Ουσιαστικά, το ATC αποτελεί μια αντίστοιχη έκδοση του ESP (Electronic Stability Program) για αρθρωτά λεωφορεία.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER