Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι και πώς θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης

Θα καθυστερήσει η διανομή πετρελαίου θέρμανσης λόγω της απεργίας των τελωνειακών
«Επιταγή φόρου» για το πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες νοικοκυριά που θα επιλεγούν μέσω νέων διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι οδηγίες που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στις αρμόδιες υπηρεσίες που επεξεργάζονται τον τρόπο χορήγησης του νέου επιδόματος θέρμανσης κινούνται στην εξής βάση: το επίδομα να το πάρουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη και τα χρήματα να βρεθούν στην τσέπη τους προκαταβολικά.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής των δικαιούχων θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και στα όρια που είχαν τεθεί πέρυσι για τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό κατοικίας και ανά γεωγραφική ζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως λέει ο ίδιος παράγοντας, έχει φέτος δύο εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Το πρώτο είναι το έντυπο Ε9 που έχει επικαιροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το δεύτερο η βάση δεδομένων για τις κατοικίες που έχει η ΔΕΗ.

Μέσω αυτών των δύο αλλά και των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έχουν προκύψει κατά την περυσινή εκκαθάριση θα καθοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και θα προκύψει ένας κατάλογος με όλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους.

Προκαταβολικά κουπόνι
Από εκεί και πέρα η διαδικασία, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα είναι απλή. Θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι προκαταβολικά ένα κουπόνι για να το χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Απριλίου. Αυτό είναι, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, το επικρατέστερο σενάριο.

Ενδεχόμενο να μειωθεί ενιαία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχει προς το παρόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε την περασμένη Κυριακή από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αν είχε αποδώσει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση «θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία το μέτρο του ΦΠΑ στην εστίαση δεν έχει αποδώσει. Αλλωστε για το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά «θα δούμε πόσο θα είναι το πλεόνασμα», αποκλείοντας και αυτός προς το παρόν κάποια μείωση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε αποκλειστικό λόγο για διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.

Οι προϋποθέσεις
Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 5.000 ή 10.000 ευρώ ώστε όλες οι οικογένειες να μπορούν να επιλεγούν και να επιδοτηθούν. Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης σήμερα ισχύει όριο ατομικής περιουσίας αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους. Και εδώ μελετάται αύξηση του εν λόγω κριτηρίου.

Εκεί όμως που ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει ουσιαστικά είναι στην ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 120 τετραγωνικά.

Σήμερα ισχύουν τα εξής: Οσοι βρίσκονται στη Α' ζώνη επιδοτούνται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Για όσους βρίσκονται στη Β' ζώνη (Θεσσαλονίκη κτλ.) το επίδομα αφορά 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 1.800 λίτρα, ενώ για όσους βρίσκονται στη Γ' Ζώνη (Αττική κτλ.) το επίδομα είναι 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και τέλος στη Δ' Ζώνη (νησιά) το επίδομα είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να διπλασιαστούν τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ειδικά αν το ακίνητο είναι επιφανείας ως 60-80 τετραγωνικών μέτρων.

12η αποστολή εκκαθαριστικών
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ολοκλήρωσε τη 12η εκκαθάριση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ).

Με τη 12η αποστολή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων με ημερομηνία υποβολής ως και την 30ή Αυγούστου. Συνολικά έχουν εκκαθαριστεί 5.248.577 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000.

Από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής: 2.553.468 φορολογούμενοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσο όρο 1.168 ευρώ, ενώ αντίθετα 1.023.141 θα έχουν επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 318 ευρώ. Ωστόσο 1.671.968 φορολογούμενοι δεν θα έχουν ούτε επιστροφή αλλά ούτε θα κληθούν να πληρώσουν κάποιο πρόσθετο ποσό λόγω του ότι η εκκαθάριση της δήλωσης ήταν μηδενική.

Οι 508.565 χρεωστικές δηλώσεις της 12ης αποστολής εξοφλούνται σε δύο δόσεις, η πρώτη λήγουσα την 30ή Σεπτεμβρίου και η δεύτερη την 30ή Νοεμβρίου.

Κατά την εκκαθάριση προέκυψαν περίπου 155 χιλιάδες δηλώσεις με διαφορές από στοιχεία που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει στη διάθεσή της και, ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της δήλωσής τους.

Συνολικά στην Εφορία θα κληθούν να υποβάλουν δικαιολογητικά περίπου 330.000 φορολογούμενοι (6% επί του συνόλου) ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 550.000.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER