Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σε ελεύθερη πτώση λόγω κρίσης και ανεργίας η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ

Μειούμενη βαίνει η κίνηση στις αστικές συγκοινωνίες, παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουν δοθεί στην κυκλοφορία αρκετές επεκτάσεις, κυρίως του μετρό. Την ίδια στιγμή όμως, το συγκοινωνιακό έργο λεωφορείων και τρόλεϊ έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3, γεγονός το οποίο μπορεί έως έναν βαθμό να αποδοθεί στην περιορισμένη επιβατική κίνηση. 

Οι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι πρωταρχική αιτία για τον περιορισμό των επιβιβάσεων είναι η γενικότερη μείωση της κινητικότητας μέσα στην πόλη λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Η αυξημένη ανεργία περιορίζει σημαντικά τις μετακινήσεις από και προς την εργασία, ενώ η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει κλείσει τους πολίτες μέσα στα σπίτια τους. Οι έξοδοι για ψυχαγωγία ή ακόμη και για αγορές είναι πολύ περιορισμένες, συμπιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την επιβατική κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2009 επιβιβάστηκαν σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ συνολικά 851 εκατ. άτομα, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2012 μετά βίας ξεπέρασε τα 684 εκατ. επιβάτες.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις για ενίσχυση των οικονομικών των αστικών συγκοινωνιών εντείνονται τόσο από την τρόικα όσο και από το ίδιο το υπουργείο Υποδομών, το οποίο ευελπιστεί να αποφύγει νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων. Σύμφωνα μάλιστα με το Μνημόνιο, οι τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 25% τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο ο περιορισμός των ελλειμμάτων αποτέλεσε ισχυρό επιχείρημα έναντι των δανειστών, οι οποίοι έκριναν ότι προς το παρόν μπορεί η επιβολή της αύξησης να μετατεθεί. 

Το υπουργείο Υποδομών διαμηνύει εδώ και μήνες ότι στόχος είναι η αύξηση των εσόδων -μέσω της πάταξης της εισιτηριοδιαφυγής- των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών ώστε να αποτραπεί η αύξηση. Πλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο η αύξηση να επιβληθεί μεν -εάν δεν καταστεί εφικτή η αποτροπή της- ωστόσο σε ποσοστό μικρότερο του 25% που προβλέπει το Μνημόνιο. Ο περιορισμός των δρομολογίων των λεωφορείων και τρόλεϊ σε συνδυασμό με τη μείωση του μισθολογικού κόστους αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών. Ωστόσο η μάχη φαίνεται ότι επικεντρώνεται πλέον στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τη λαθρεπιβίβαση να αγγίζει μεσοσταθμικά περίπου το 25%, με τον στόχο να τίθεται στο 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και στο 10% για τα οδικά μέσα. Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου, που περιλαμβάνει το έξυπνο εισιτήριο και τις μπάρες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, στα τέλη του 2014, με την εφαρμογή του, η εισιτηριοδιαφυγή θα περιοριστεί σε επίπεδα σχεδόν μηδενικά.

Άδειοι δρόμοι
Τη μείωση της επιβατικής κίνησης συνοδεύει και ο περιορισμός της κινητικότητας με Ι.Χ. και ταξί. Οι δρόμοι έχουν αδειάσει, φαινόμενο το οποίο δεν επικεντρώνεται στον Αύγουστο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες μετακινήσεις εντός της πόλης. 

Πέραν της αυξημένης ανεργίας και της μείωσης των εξόδων για ψυχαγωγία που δικαιολογούν τις περιορισμένες επιβιβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες, το υψηλό κόστος συντήρησης των Ι.Χ. έχει ακινητοποιήσει μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος διαδρομής μειώθηκε κατά 20% το 2012 σε σύγκριση με το 2009, ενώ κατά τις ώρες αιχμής η πτώση αγγίζει το 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής. 

Στο κέντρο της πόλης παρατηρήθηκε η μικρότερη αύξηση της μέσης ταχύτητας κίνησης κατά τις ώρες αιχμής, που διαμορφώθηκε στο 6,5%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση της ταχύτητας παρατηρήθηκε στη λεωφόρο Κηφισού προς τον Πειραιά που ξεπέρασε το 20%, μεταξύ 2009 και 2012. Στο 17% ενισχύθηκε η ταχύτητα στις διαδρομές από τη λεωφόρο Αθηνών προς το κέντρο και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προς την Κηφισίας.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER