Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Στο ρελαντί... τα τρένα του ΟΣΕ, σε 5,5 ώρες το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με αφορμή τα πολύ σοβαρά δυστυχήματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα διεθνώς.

Το θέμα της ασφάλειας του ελληνικού σιδηροδρόμου εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Σιδηροδρομικής Ομοσπονδίας (ΠΟΣ) με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν πως τόσο το δίκτυο όσο και το τροχαίο υλικό δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ταμία της ΠΟΣ, μηχανοδηγό Νώντα Θεοδωρόπουλο, το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην κατάσταση που βρίσκεται εγκυμονεί κινδύνους και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα μας δουλεύουν σε ρυθμό... ρελαντί, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος εκτέλεσης των δρομολογίων.

Όπως εξηγεί, το βασικό δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη σήμερα γίνεται σε 5 ώρες και 30 λεπτά, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα ο ΟΣΕ είχε πετύχει πολύ καλύτερους χρόνους και το δρομολόγιο εκτελούνταν σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η χαλαρότητα με την οποία εκτελούνται σήμερα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιο σοβαρό ατύχημα, ωστόσο σε συνθήκες εντατικής λειτουργίας του δικτύου τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού σε μεγάλο βαθμό το σύστημα εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Τα προβλήματα αφορούν την έλλειψη φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης, υπάρχουν ζητήματα ελλιπούς συντήρησης του δικτύου, ενώ σε καμία περίπτωση αμελητέα δεν είναι τα θέματα ασφάλειας που προκαλούν οι συνεχείς δολιοφθορές στο δίκτυο.

Σημαντικό μέρος των προβλημάτων αυτών προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν έχει προχωρήσει η εγκατάσταση του συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R, λόγω της εμπλοκής στον διαγωνισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens, η οποία μάλιστα προχώρησε σε διαγραφή ποσού 27,1 εκατ. ευρώ που αφορούσε το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του συμβιβασμού που έχει συμφωνήσει με το ελληνικό δημόσιο.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι το έργο έχει ξεμπλοκάρει και αναμένεται ότι θα προχωρήσει η υλοποίησή του. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος GSM-R παράλληλα με την ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται σε μεγάλα κομμάτια του σιδηροδρομικού δικτύου εκτιμάται ότι θα επιτρέψει να καλύπτεται η απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, ενώ σε λιγότερο από 2 ώρες θα καλύπτεται η διαδρομή στο τμήμα Αθήνα - Πάτρα.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER