Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Ο πρώτος ασθενής που μολύνθηκε φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στον Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για νέο κύμα θερινών κρουσμάτων. 

Μάλιστα οι ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς η παρουσία μολυσμένων κουνουπιών είναι ιδιαίτερα έντονη. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το πρώτο κρούσμα αφορά ηλικιωμένο άντρα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία. 

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών καθώς, όπως προκύπτει από την εντομολογική επιτήρηση που διενεργεί το Κέντρο, η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στους πληθυσμούς των κουνουπιών είναι συχνή. 

Μάλιστα σε κάποιες περιοχές όπως το Ίλιον, το Παλαιό Φάληρο, η Νέα Χαλκηδόνα, το Χαλάνδρι, η Κηφισιά, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία αλλά ακόμη και το κέντρο της Αθήνας (π.χ. Πατήσια), το 1/3 του πληθυσμού των κουνουπιών έχει βρεθεί θετικό στον ιό. 

Επιπλέον, πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σήμανε υγειονομικό συναγερμό και για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή αυτά είναι ιδιαίτερα ήπια. 

Όμως οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν βαριά.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER