Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ

Με αναστολή των εργαστηριακών εξετάσεων στους 10 εκατομ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προειδοποιούν τα διαγνωστικά εργαστήρια, καθώς το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών τους επέβαλε αναδρομική μείωση κατά 30%. «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης σας», απάντησε χθες από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων χαρακτηρίσουν κόκκινο πανί το μέτρο της αυτόματης επιστροφής ποσών (claw back), εξαιτίας υπερβάσεων που σημειώθηκαν στον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

«Τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια δεν συνταγογραφούν αυτές τις εξετάσεις τις οποίες εκτελούν, αλλά είναι υποχρεωμένα να εξυπηρετήσουν τον ασφαλισμένο που προέρχεται στις εγκαταστάσεις τους εκτελώντας το παραπεμπτικό που έχει υπογράψει ο κλινικός ιατρός», υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν χθες προς τον υπουργό Υγείας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν πώς από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013, το ποσό που αναλογεί ετησίως για τη διενέργεια των παρακλινικών εξετάσεων 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, είναι μόλις 300 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ιατρικών πράξεων, δηλαδή το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού, όταν για το φάρμακο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 55% και όταν το ποσό που δαπανήθηκε μόνο για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) το 2010 για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, ήταν 352 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή σε εκδήλωση του Διαρκούς Εργαστηρίου Αξιολόγησης των Πολιτικών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ με θέμα «ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ: Λόγοι και αντίλογοι της τελευταίας περιόδου», αναφέρθηκε από τους ειδικούς ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός επιστροφής πόρων (claw back) σε υπηρεσίες, παρά μόνον σε είδη, όπως το φάρμακο». «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν ταυτόχρονα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και claw back», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου κ. Βασίλης Μπαρδής, άποψη με την οποία συμφώνησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου