Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Νέα εισοδηματικά όρια για δωρεάν εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς


Αυστηρότερα προβλέπονται φέτος να είναι τα οικονομικά κριτήρια για το πρόγραμμα φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (φωτογραφία αρχείου)

«Μάχη» για μια θέση σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς θα δώσουν και φέτος χιλιάδες δικαιούχους μητέρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου φιλοξενούνται δωρεάν τα παιδιά τους στους σταθμούς.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 60.000 παιδιών, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις περισσότερες από 120.000 μητέρες.

Η προκήρυξη για την έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), σύμφωνα με την οποία, η υποβολή των αιτήσεων από τις μητέρες θα γίνεται από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου ταχυδρομικά στην ΕΕΤΑΑ.

Κριτήρια
Αυτήν τη φορά προβλέπονται αυστηρότερα οικονομικά κριτήρια, καθώς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατεβαίνει στις 30.000 ευρώ, από 40.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Επίσης αφορά τα εισοδήματα του 2011, γεγονός που πλήττει πολλές μητέρες οι οποίες είχαν το 2012 αρνητικές μεταβολές στο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινωνικής επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Σ. Δανιηλίδη, το γεγονός αυτό αφήνει πολλές μητέρες εκτός του προγράμματος, το οποίο όμως ούτως ή άλλως αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες που και φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2011 είχαν υποβάλει 48.000 μητέρες αιτήσεις, το 2012 95.028, ενώ φέτος αναμένεται να εκτοξευθούν στις 120.000, χωρίς να αποκλείεται και να τις ξεπεράσουν.

Στοιχεία
Πέρυσι είχαν μείνει εκτός των σταθμών 35.000 παιδιά, ενώ φέτος ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 60.000 βρέφη και νήπια.

Η μόνη ελπίδα για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δικαιούχοι μητέρες είναι η αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης.

Το ποσό, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, μπορεί να μεταφερθεί από πόρους που λιμνάζουν στα διαρθρωτικά ταμεία και ειδικότερα από ένα πρόγραμμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ που προορίζεται για έργα υποδομής στους ΟΤΑ.

«Με τη ρήτρα ευελιξίας να μεταφερθεί το απαιτούμενο ποσό για να ενισχύσουμε τις ελληνικές οικογένειες και ταυτόχρονα να σώσουμε κάποια από τα χρήματα που κινδυνεύει η χώρα να τα χάσει», σημειώνει και προσθέτει ότι την πρόταση αυτή η ΚΕΔΕ την έχει καταθέσει γραπτώς στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, καθώς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η μεταφορά του ποσού.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι μητέρες έως δύο παιδιών με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000€. Για μητέρες που έχουν έως τέσσερα παιδιά, το πλαφόν είναι 35.000€, ενώ για μητέρες από πέντε παιδιά και άνω το όριο φτάνει στις 40.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.

Μαζί με την αίτηση συμμετοχής θα υποβάλλονται πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των δικαιολογητικών ή απλή φωτοτυπία με επισυναπτόμενη υπεύθυνη δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους.

Τα δικαιολογητικά είναι:
Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ. 

Για τις αλλοδαπές μητέρες απαιτείται και άδεια διαμονής σε ισχύ. Σε περίπτωση που έχει λήξει, απαιτείται και αίτηση ανανέωσής της συνοδευόμενη από βεβαίωση του αρμόδιου φορέα ότι έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης).
Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο για το οικονομικό έτος 2012 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2011 έως 31/12/2011).
Οι μητέρες που θα ενταχθούν θα πρέπει να εργάζονται ή αν είναι άνεργες, να διαθέτουν δελτίο ανεργίας. Για κάθε κατηγορία απαιτούνται διαφορετικά δικαιολογητικά.
Οι αιτήσεις αποστέλλονται ταχυδρομικώς στην ΕΕΑΤΑΑ (25/7-2/8).
Οι αιτήσεις θα διατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (www.eetaa.gr και www.eetaa1.gr/index1.html), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και του ΕΠΑΝΑΔ (www.epanad.gov.gr) οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εντός των ημερών.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου