Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Colpo Grosso το νέο "κούρεμα"

Χωρίς προηγούμενο είναι όσα «παίζονται» με το ελληνικό χρέος σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στις ΗΠΑ, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και τα άλλα παγκόσμια κέντρα του σύγχρονου καπιταλιστικού τζόγου.

Αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες με την επαναγορά του χρέους δεν είναι τίποτα άλλο από… εξαργύρωση επενδυτικών κουπονιών, σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που είχε διαμορφώσει η ίδια η αγορά, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τις αξιολογήσεις διεθνών οίκων.

Αφού το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκε σε ύψη που δεν είχαν σημειωθεί ξανά στον πλανήτη, δίδεται τώρα μία λύση στους θεωρητικά κατεστραμμένους επενδυτές να «ξεφορτώσουν» ελληνικά ομόλογα. Μέχρι εδώ καλά. Εκείνο που δεν γνωρίζει όμως ο πολύς κόσμος είναι ότι δεν είναι κατεστραμμένοι όλοι όσοι έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. 

Υπάρχει και η δευτερογενής αγορά που παίζει το δικό της ρόλο, έχει τους δικούς της κανόνες και τα δικά της ρίσκα. Η αγορά αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από τη δυνατότητα κάποιου που έχει επενδύσει σε ομόλογα κράτους για 10,15,20 και 30 χρόνια να ρευστοποιήσει το κουπόνι του, είτε γιατί χρειάζεται άμεσα ρευστότητα, είτε γιατί έπαψε να πιστεύει στην επένδυση που έχει κάνει. 

Το λόγο παίρνουν τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια που «σκουπίζουν» την αγορά, εκμεταλλευόμενα το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι διεθνείς οργανισμοί, εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, νομπελίστες καθηγητές οικονομίας και βεβαίως αναπαράγει το παγκόσμιο μιντιακό σύστημα.

Το ίδιο έγινε με την Ελλάδα τα τελευταία τρία περίπου χρόνια. Τα ελληνικά ομόλογα έγιναν «σκουπίδια», η χρεοκοπία προεξοφλήθηκε, οι επενδυτές πείστηκαν ότι έχασαν τα χρήματά τους και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2012 σε εξευτελιστικές τιμές.

Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων άλλαξε χέρια σε τιμές μικρότερες των 18 cents για κάθε επενδυμένο δολάριο.

Κάποιος που αγόρασε δηλαδή ελληνικά ομόλογα ενός δολαρίου, μπόρεσε να πουλήσει στη δευτερογενή αγορά με απώλειες που ξεκίνησαν από το 82% και κατέληξε ακόμη και στο 94% της αξία τους.

Τώρα λοιπόν, έρχεται η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών και εξασφαλίζει επαναγορά του χρέους περίπου στα 33,4% ή στα 33,4 cents για κάθε δολάριο ή ακόμη και στα 38 cents.

Προφανώς όσοι αγόρασαν νωρίτερα το 2012, τώρα τρίβουν τα χέρια τους, καθώς μέσα σε λίγους μήνες είδαν την επένδυσή τους να διπλασιάζεται και σε πολλές περιπτώσεις να πολλαπλασιάζεται. Το ερώτημα που θέτουν πολλοί όμως είναι εάν ήξεραν εκ των προτέρων, εάν το παιχνίδι ήταν στημένο, εάν για μια ακόμη φορά έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη, που αναγκάστηκε κάτω από την πίεση του γενικότερου κλίματος να ξεπουλήσει όσο-όσο τα ομόλογα της χώρας μας. Οι προεξοφλήσεις χρεοκοπίας της Ελλάδας ήταν πολλές από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Το ερώτημα είναι γιατί δεν περιέλαβαν κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Ευρώπη και να βοηθήσει την Ελλάδα;

Η διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους συνεχίζεται πάντως, καθώς παραμένει ανοιχτό έως το μεσημέρι της Τρίτης το βιβλίο προσφορών.

Πληροφορίες από κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι στο χθεσινό Euro Working Group, το οποίο ενέκρινε την παράταση προθεσμίας για την επαναγορά ομολόγων, συμφωνήθηκε επίσης ότι το ποσό που μπορεί να διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί, εφόσον μέχρι αύριο το μεσημέρι επαληθευτούν οι προσδοκίες για έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα έλαβε προσφορές 26,5 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους, μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα και σε αυτά δεν αποκλείεται να προστεθούν άλλα 10 δις ευρώ μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Σε ποιους όμως θα επιτρέψει να υποβάλουν μέχρι τη νέα προθεσμία σχετική προσφορά και γιατί αναφέρεται ρητά ότι όσοι συμμετείχαν στην επαναγορά δεν θα έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη συμμετοχή τους;

Πράγματι οι κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στη διαδικασία, μπορούν να επωφεληθούν από την ευκαιρία ρευστότητας που παρέχεται με την πρόσκληση.

Πολλαπλάσια όμως θα ωφεληθούν όσοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα και τα κράτησαν για λίγους μήνες. Μάλιστα σήμερα μπορούν να λάβουν υπόψη τους ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα ομόλογα, θα συνεχίσει να δεσμεύεται με τους πιστωτές του επισήμου τομέα, στο να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Τα μέτρα αυτά ίσως να μην περιλαμβάνουν την ευκαιρία να αποχωρήσει κανείς από τη συγκεκριμένη επένδυση, στα επίπεδα που του παρέχονται με τη συγκεκριμένη επαναγορά χρέους!!!

Τέλος πρέπει να επισημανθεί η νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από ευθύνες, στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολόγων που προωθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν το υπουργείο Οικονομικών. Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τους διαχειριστές (διοικητές-υποδιοικητές) των ιδιωτικών τραπεζών, που αγόρασαν… σκουπίδια, έχασαν πολύ μεγάλο μέρος της τοποθέτησής τους και τώρα ξεπουλάνε όσο-όσο. Το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση αποκλειστικά ως θέμα «τεχνικού χαρακτήρα». Μόνο που δεν είναι έτσι για όλες τις περιπτώσεις…

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου