Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Προσφυγές στο ΣτΕ

Στον αέρα τινάζουν την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού προσφυγές που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Τράπεζα Πειραιώς, η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως και Διαχειρίσεως Αυτοκινητόδρομων (Τ.Ε.Ο. ΑΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός ΑΕ», καθώς και 9 εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού κατέθεσαν προσφυγές για τη μεταβίβαση του αυτοκινητοδρόμου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Καθίσταται προφανές ότι οι προσφυγές μπλοκάρουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αυτοκινητοδρόμου, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2013, ώστε το α’ τρίμηνο του 2014 να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.

Το σκεπτικό των προσφυγών κατά της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία αποφασίστηκε η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) των δικαιωμάτων του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς αντάλλαγμα, της εταιρείας «Εγνατία Οδός».

Επίσης, μεταβιβάστηκαν και όλα τα δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου και των κάθετων σε αυτόν οδικών αξόνων.

Όλοι οι προσφεύγοντες, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική ,καθώς αντιτίθεται στα άρθρα 1, 5, 17, 26, 43 και 106 του Συντάγματος, αλλά είναι και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας χορηγήσει στην εταιρεία «Εγνατία Οδό», δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει ότι με τη μεταβίβαση παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθερίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν προκύπτει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος να δικαιολογεί την κατάλυση των δικαιωμάτων της.

Στα 435 εκατ. οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις

Η Εγνατία Οδός, το καμάρι της Βόρειας Ελλάδας, βαρυνόταν στα τέλη του 2011 με μακροχρόνιες υποχρεώσεις 435,4 ευρώ και με βραχυχρόνιες υποχρεώσεις 261 εκατ. (παρήγορο στοιχείο ότι οι αντίστοιχες οφειλές του 2010 ήταν μεγαλύτερες).

Το 2011, αν και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 15,9 εκατ., από 4,9 εκατ. το 2010, εξαιτίας της λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων, οι ζημιές προ φόρων εκτινάχθηκαν στα 169,6 εκατ., από 91,2 εκατ. το 2010.

Η Εγνατία Οδός των 670 χιλιομέτρων κόστισε περί τα 5,55 δις. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων ποσοστό 55,32% προήλθε από το ελληνικό Δημόσιο (3,07 δις.) και 44,68% από την ΕΕ (2,48 δις.).

Βάσω Βεγιάζη



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου