Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κατά της λιτότητας ο νέος επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Γκάι Ράιντερ πιστεύει πως μια χώρα με ύφεση στο 6%-7% δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. 

Ο νέος γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), ο Βρετανός Γκάι Ράιντερ, τάχθηκε υπέρ του τέλους των πολιτικών λιτότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. «Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε μια καμπή. Ελπίζω ότι θα επιλέξει μια άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσει τις πολιτικές λιτότητας», δήλωσε ο Ράιντερ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Γενεύη, λιγότερο δύο εβδομάδες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υποστηρίζει την άποψη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνέστησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις υπερχρεωμένες χώρες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη έχουν καταστροφικές συνέπειες και το πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΟΕ που αφορά την αύξηση της ανεργίας γίνεται πραγματικότητα. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Ράιντερ σημείωσε ότι δεν «πιστεύει πως μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας συρρικνώνεται κατά 6 με 7% μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της».

Εξάλλου κατήγγειλε τη διακοπή του κοινωνικού διαλόγου «που δεν υπάρχει πια» στην Ελλάδα και την «αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας», η οποία οδηγεί «σε ένα αίσθημα αδικίας» και σε «φαινόμενα απόρριψης». «Επαναλαμβάνουμε τα λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές του κόσμου τις δεκαετίες του 1980 και 1990 από τις πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο Ράιντερ. «Τα μέτρα λιτότητας δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αν μπορεί να μειωθεί το χρέος, αυτό είναι εφικτό μέσω της ανάπτυξης και τη δημιουργίας θέσεων εργασίας», υπογράμμισε.

Προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτή την καθοδική πορεία, ο Ράιντερ πρότεινε μέτρα για να αντιστραφεί η τρέχουσα τάση, όπως οι επενδύσεις σε δημόσια έργα, διότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα βελτιωθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πίστωση και θα ενισχυθούν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου