Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΟΟΣΑ: Οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν στην Ελλάδα 25,3%

Οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών αύξησαν τους φόρους επί των εισοδημάτων το περασμένο έτος σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση των τελευταίων δέκα ετών, του εργατικού κόστους που αντιστοιχεί στα κράτη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Στο ετήσιο report του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για 26 από τα 34 κράτη-μέλη του στη διάρκεια του 2011, και υποχώρησε σε επτά. Κατά μέσο όρο, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στο 35,3% του κόστους απασχόλησης ενός υπαλλήλου χωρίς παιδιά, από το 35% το 2010. Μεταξύ του 2000 και του 2009 η επιβάρυνση αυτή είχε υποχωρήσει από το 36,6% στο 35%.

«Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των ποσοστών φορολογικής επιβάρυνσης οφείλεται κυρίως στους υψηλότερους φόρους εισοδημάτων. Αυτός ήταν και ο κύριος παράγοντας για τις 18 από τις χώρες που ανακοίνωσαν συνολικά αύξηση», αναφέρει το report του ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός αναφέρει ακόμη ότι η μεγαλύτερη αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων ως ποσοστό του εργατικού κόστους ήταν στην Ιρλανδία (κατά 3,82%), η οποία προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Δεύτερη είναι η Ουγγαρία, μια ακόμη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, με αύξηση κατά 2,4%. Στην Ελλάδα το κόστος υποχώρησε 25,3%.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ακόμη ότι οι φόροι στην απασχόληση είναι επιζήμιοι για την ανάπτυξη, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις που χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για θέματα όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, καθώς και οι εξαιρέσεις από φόρους επί των πωλήσεων, οι οποίες είναι λιγότερο επιβλαβείς.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου