Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Φορολογική ιλαροτραγωδία

Η παλινωδία με τους ημιυπαίθριους αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την ελαφρότητα με την οποία τα πολιτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αντιμετωπίζουν τη φορολογική πολιτική και την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ένταξη των ημιυπαίθριων στα τεκμήρια -ανεξάρτητα από την ορθότητα του μέτρου ή όχι- αναβάλλεται για μετά τις εκλογές και προκύπτει το ερώτημα: θα ενταχθούν στα τεκμήρια ή η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς;

Η ίδια ιστορία, δηλαδή η απόκρυψη ή η συγκάλυψη μέτρων που πρόκειται να επιβληθούν, θα επαναληφθεί στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές και με άλλα ζητήματα, καθώς τα στρατηγεία των κομμάτων έχουν την αίσθηση ότι ελληνικός λαός δεν ωρίμασε από την κρίση και πως εξακολουθεί να αποδέχεται κάλπικες υποσχέσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών, είχε συγκροτηθεί μία επιτροπή διαλόγου για τη διαμόρφωση του «Εθνικού Φορολογικού Συστήματος». Βαρύγδουπος ο τίτλος, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ένα ακόμα απλό φορολογικό νομοσχέδιο που θα αλλάξει σε λίγους μήνες.

Μαζεύονταν στο ΥΠΟΙΚ κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον υπουργό Οικονομικών, και πρότειναν ποικιλία αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία.

Όλες, μα όλες οι αλλαγές περιείχαν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση της φορολογίας ακινήτων και άλλες προτάσεις, που προκαλούν το ερώτημα μήπως η χώρα απολαμβάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα και η πολιτική μας ηγεσία προβληματίζεται πώς θα τα διαθέσει.

Το οξύμωρο και ταυτόχρονα εξοργιστικό είναι πως τις συγκεκριμένες προτάσεις τις υπέβαλαν και τις συζητούν οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν επαφές με την τρόικα με τα τεχνικά και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια και αναρωτιέται κανείς αν διέγνωσαν στα στελέχη της τρόικας διάθεση για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Προφανώς, οι τροϊκανοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο για χαλάρωση της φορολογικής πολιτικής και, αν δεν το κατάλαβαν στα... προφορικά τα στελέχη των κομμάτων και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα το έχει και γραπτώς.

Το δεύτερο μνημόνιο, που υπέγραψαν τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., όχι μόνο δεν αναγράφει πουθενά για μειώσεις φόρων, αλλά σκιαγραφεί και νέες αυξήσεις της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα, μέσα από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τις μειώσεις των αφορολόγητων κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αυτά γράφει το νέο μνημόνιο και, επειδή είναι γραπτά, δεν μπορούν τα κόμματα να κάνουν format στη μνήμη μας, για όσο διάστημα διαρκεί η προεκλογική περίοδος.

Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ


ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER