Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Από φθινόπωρο ο Πράσινος Δακτύλιος

Σύμφωνα με τα τελευτά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η έναρξη ισχύος του νέου μέτρο για τον Πράσινο Δακτύλιο μετατίθεται κατά ένα τετράμηνο και συγκεκριμένα για την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα νέα δεδομένα που φαίνεται πως θα εμπεριέχονται στις διατάξεις των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Μεταφορών για τον Πράσινο Δακτύλιο περιλαμβάνουν αρκετές αλλαγές στα όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, τα παλαιά ΙΧ έχουν μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός τους είναι τόσο μικρός που δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον λόγω των υπερβολικών ρύπων τους.

Παράλληλα, η κίνηση των παλαιών ΙΧ θα διεξάγεται υπό το καθεστώς των μονών- ζυγών με εξαίρεση των νέων οχημάτων που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων της Euro5 ή μεταγενέστερης Κοινοτικής Οδηγίας, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2011 και εφόσον φυσικά οι εκπομπές ρύπων τους δεν υπερβαίνουν τα 140 g CO2/km.

Τι θα ισχύσει για τα φορτηγά
Το θέμα των φορτηγών οχημάτων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της κυβέρνησης καθώς με βάση τις επιστημονικές μελέτες του ΕΜΠ τα παλαιά φορτηγά αποτελούν την βασική αιτία ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Α. Αλεξόπουλο, εξετάζεται να δοθεί μια χρονική παράταση στους ιδιοκτήτες των παλαιών φορτηγών ώστε να τα αντικαταστήσουν με νεότερα. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι από τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών προκύπτει πως κυκλοφορούν περίπου 65.000 φορτηγά εκ των οποίων τα 40.000 διαθέτουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1983!

Αναφορικά με τον Πράσινο Δακτύλιο, σημειώνουμε πως θα προβλέπεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων από 2,2- 12t. και των λεωφορείων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1987 στον Μεγάλο Δακτύλιο, όπως αυτός ορίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση 58215/187/1992 (Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της πρωτεύουσας).

Παράλληλα θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 12t. στην Αττική, των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας είναι πριν την 1/1/1987 εκτός από τις Εθνικές Οδούς Αθηνών- Λαμίας και Αθηνών- Κορίνθου, την Αττική Οδό και τις κύριες οδούς πρόσβασης στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Ελευσίνας.

Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους μετά την 1/1/2013, θα προσαυξάνεται κατά ένα έτος η χρονολογία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας που προαναφέραμε (1/1/1987).

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER