Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Οκτώ εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Κρήτη

Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου κατέθεσαν την Παρασκευή στην ελληνική κυβέρνηση δεσμευτικές προσφορές για τη διενέργεια δισδιάστατων (2D) και τρισδιάστατων (3D) σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιουνίου και νοτίως της Κρήτης, σε μία κίνηση που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει υδρογονάνθρακες και μπορεί να προσμένει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται δύο νορβηγικές (οι TGS και PGS), δύο αμερικανικές (οι Spectrum και ION) και μία γαλλοβρετανική (η CGG Veritas). Το εντυπωσιακό είναι ότι εταιρείες αυτού του βεληνεκούς αποφάσισαν να έρθουν και να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό, όταν η διεθνής πρακτική είναι οι σεισμικές έρευνες να αναλαμβάνονται κατόπιν ανάθεσης. Ενδεκτικά του μεγέθους των εταιρειών αυτών είναι τα έσοδα που πραγματοποίησαν το 2011 με την νορβηγική TGS να φθάνει τα 600 εκατομμύρια δολάρια και τη CGG Veritas τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Μανιάτης, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού την Παρασκευή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά, σύμφωνα με Το Βήμα, ότι μέσα στον επόμενο μήνα η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί θα ολοκληρώσει την αξιόλογηση των προσφορών και στη συνέχεια η κατακύρωση των ερευνών θα γίνει με κοινοβουλευτική διαδικασία για την κατοχύρωση απόλυτης διαφάνειας.

Εκτιμά δε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζει για πρώτη φορά πού ακριβώς έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο οπότε και θα μπει τρυπάνι.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι έρευνες στα τρία οικόπεδα του Πατραϊκού Κόλπου, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Μανιάτης αναμένεται να έχει εντός του τρέχοντος μηνός συνομιλίες στην Αθήνα με κορυφαίο εκπρόσωπο εταιρείας με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία ενδιαφέρεται να ενεργοποιηθεί για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER