Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΕ: Νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια

Η Ελλάδα διατηρεί μια τραγική πρωτιά στην Ευρώπη, με 116 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στους 62.

Οι διαστάσεις του συγκεκριμένου προβλήματος είναι παγκόσμιες και η κατάσταση χειροτερεύει, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια, τα οποία είναι:


-Καθιέρωση υποχρεωτικής οφθαλμολογικής εξέτασης όλων των οδηγών ανά 10ετία και οδηγών ηλικίας άνω των 65 ετών ανά 5ετία.
- Τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου κατανάλωσης αλκοόλ και ακινητοποίησης του οχήματος (alcolocks).
- Θέσπιση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ενιαίου και ιδιαίτερα αυστηρού ορίου επιτρεπόμενης ποσότητας αλκοόλ, το οποίο θα πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρό έως και…μηδενικό στις μετρήσεις που αφορούν νέους οδηγούς κατά τα πρώτα δύο έτη και στους επαγγελματίες οδηγούς σε μόνιμη βάση.
- Θέσπιση πανευρωπαϊκού ορίου ταχύτητας για τις κατοικημένες περιοχές στα 30 χλμ/ ώρα.
- Εναρμόνιση των τεχνικών επιθεωρήσεων, των ηλεκτρονικών συστημάτων και των κανόνων χρήσης χειμερινών ελαστικών, με βάση τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος.
- Θέσπιση ειδικών συστημάτων ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών με επιβολή βαθμών ποινής για τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, ως το αποτελεσματικότερο υποκατάστατο των χρηματικών προστίμων.
- Πανευρωπαϊκή απαγόρευση της κατασκευής, εισαγωγής και διανομής συστημάτων που προειδοποιούν τους οδηγούς για τον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας (π.χ. συσκευές προειδοποίησης για την ύπαρξη ραντάρ).
- Ανάπτυξη τεχνικών για τον εντοπισμό οδηγών υπό την επήρεια ναρκωτικών και φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησής τους και υποβολή νομοθετικών προτάσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή απαγόρευσης οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ή των προαναφερθέντων φαρμάκων.

O στόχος του νέου αυτού προγράμματος είναι μέχρι το 2020 να έχουν μειωθεί κατά 50% οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου