Η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η κα Νούλαντ, απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκου δημοσιογράφου, είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μια αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα ‘Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του Κυπριακού φυσικού αερίου και ότι ο Διεθνής Οργανισμός εξετάζει το αίτημα.
Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, πρόσθεσε, αν οι δυο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο.
Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Παύλος Αναστασιάδης, προχώρησε σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νούλαντ.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε τον διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν τις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει διόρθωση.
Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πολεμικών στην περιοχή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα σήμερα (Πέμπτη).
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να είναι πιο εποικοδομητική στη στάση που τηρεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες για το φυσικό αέριο.
Σχολιάζοντας την Τουρκική απειλή για ανάπτυξη πολεμικών σκαφών στην περιοχή της Κυπριακής γεώτρησης, ο κ. Σούλτζ είπε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και η Κύπρος κράτος - μέλος.
Η Αγκυρα, πρόσθεσε, πρέπει να καταλάβει ότι για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται την έγκριση και των 27 κρατών - μελών και οι τουρκικές πράξεις δεν ενθαρρύνουν την Κύπρο ή άλλα κράτη - μέλη να εγκρίνουν την ένταξη της.
ΠΗΓΗ














































































































0 comments:
Δημοσίευση σχολίου