Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Γαλλία: Μετά τα διυλιστήρια, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι μεταφορές

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις στους εργαζομένους στους γαλλικούς σιδηροδρόμους περνά το συνδικάτο CGT, ενώ η μάχη για τα εργασιακά πρόκειται να επεκταθεί αργότερα και στις αστικές συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια. 

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας πως οι βασικές αρχές του επίμαχου νομοσχεδίου δεν θα αλλάξουν.

H απεργία που κήρυξε το συνδικάτο στους σιδηροδρόμους ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης. Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Αλαίν Βινταλίς, εκτιμά πως η απεργία «δεν θα έχει τόσο σοβαρό αντίκτυπο όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς».

Η κυβέρνηση περιμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως θα διασφαλιστεί η κίνηση του 60% των δρομολογίων τρένων υψηλής ταχύτητας και περίπου το μισό των υπόλοιπων.

Τα συνδικάτα έχουν δείξει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το οποίο ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα ρίξει για άλλον έναν λόγο το φακό στη Γαλλία.

Στον τομέα των μεταφορών υπήρχε ήδη η διαμάχη για το ωράριο εργασίας, στην οποία το CGT προσέθεσε το νόμο για τα εργασιακά, οπότε οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους έχουν και έναν επιπλέον λόγο, «εσωτερικής φύσης», για την κινητοποίηση.

Την Πέμπτη επίσης ξεκινά η κινητοποίηση που έχει κηρυχθεί και στις αστικές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Στην τελευταία του αναφορά, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε εμφατικά πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει υποχώρηση από την «γενική φιλοσοφία» του νόμου. Την οργή των συνδικάτων έχει προκαλέσει κυρίως το άρθρο 2 του νόμου, που ενισχύει τη θέση των εργοδοτών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Το νομοσχέδιο δεν θα αποσυρθεί» είπε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στην Sud Ouest που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, «οι αρχές του άρθρου 2 θα παραμείνουν».

Στο ερώτημα αν για το νόμο, αφού περάσει από τη Γερουσία, παρακαμφθούν για δεύτερη και οριστική φορά οι βουλευτές μέσω προεδρικού διατάγματος, ο Ολάντ απάντησε ότι «θα προτιμούσε» ο νόμος να ψηφιστεί χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο. «Όχι όμως με τίμημα να εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου» είπε χαρακτηριστικά. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου