Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ομιλία της υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Μ. Χρυσοβελώνη, στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Υπεραστικών ΚΤΕΛ

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητοί σύνεδροι, 

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, καθώς είναι μεγάλη χαρά για μένα να παραβρίσκομαι στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας σας. 

Η αποτελεσματική και ποιοτική λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ είναι αξιοσημείωτη. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, παρά τα προβλήματα που έχει επιφέρει σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας και τους πολίτες. 

Έχοντας και προσωπική γνώση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχετε προς τους πολίτες, καθώς η ίδια χρησιμοποιώ όλα τα ΜΜΜ, σας συγχαίρω και σας προτρέπω να συνεχίσετε το έργο που επιτελείτε. 

Οι σχέσεις του Υπουργείου με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ διέπονται από μια αρμονική και αγαστή συνεργασία. Το πνεύμα συνεννόησης και η αμοιβαία κατανόηση των αναγκών και των δύο πλευρών οδηγεί εμπράκτως στην λύση των προβλημάτων που κατά καιρούς ανακύπτουν με γνώμονα και προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Υπό το πνεύμα αυτό, όπως σας δήλωσα και κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχα στο ΥΠΟΜΕΔΙ με το προεδρείο της Ομοσπονδίας σας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, Υπουργός κ. Σπίρτζης, η Γενική Γραμματέας κ. Πέρκα κι εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την διατήρηση αυτής της αποδοτικής συνεργασίας με στόχο την βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των υπεραστικών μεταφορών. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλω να υπογραμμίσω ότι όπως αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη και είμαι βέβαιη ότι το έχετε διαπιστώσει κι εσείς, έπειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που μάχεται, διεκδικεί και μπορεί να συντονίζεται, να λειτουργεί και τελικά να λύνει προβλήματα και παθογένειες ετών. 

Μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, δεν υπήρξε ποτέ, από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, ένας άρτιος και στοχευμένος στρατηγικός σχεδιασμός για τις μεταφορές. 

Οι προηγούμενοι Υπουργοί ΥΠΟΜΕΔΙ των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, περιορίζονταν σε μια συντηρητική και αμιγώς διαχειριστική διοίκηση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση ικανοποιούσε διαδικαστικά αιτήματα των εκάστοτε φορέων. Διαιώνιζε όμως τα ουσιαστικά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προοπτική ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. 

Αυτά λοιπόν τελείωσαν, γιατί η διοικητική αυτή πρακτική είναι μια από τις βασικές αιτίες που η χώρα έφτασε σε αυτήν την κατάσταση. 

Το ΥΠΟΜΕΔΙ πλέον, ο Υπουργός Χρ, Σπίρτζης αλλά κι εγώ προσωπικά έχουμε ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών ο οποίος θα περιλαμβάνει αρχικά δύο σχέδια δράσης, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016: 
  1. Σχέδιο Δράσης για τις Μεταφορές
  2. Σχέδιο Δράσης για την Εφοδιαστική Αλυσίδα (logistics)
Αυτά τα δύο θα αποτελέσουν τις βάσεις και τον προπομπό για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών που θα έχει ορίζοντα εικοσαετίας (20ετίας). 

Κατά την διαδικασία αυτήν θα κληθείτε εσείς όπως και όλοι οι φορείς των μεταφορών να καταθέσετε τις προτάσεις σας, ώστε να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα άρτιο δίκτυο συνδυαστικών μεταφορών, το οποίο θα είναι δομημένο με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την συμβατότητα με το περιβάλλον. 

Επιπρόσθετα, υψηλής χρηστικότητας έργο το οποίο περιλαμβάνεται στο παραπάνω σχέδιο και σας αφορά άμεσα, είναι αυτό της κατασκευής του κεντρικού σταθμού λεωφορείων (εξωτερικού και εσωτερικού) στην περιοχή του Ελαιώνα. 

Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό ένα υγιές τοπίο, στο οποίο θα μπορείτε να εργάζεστε και να αναπτύσσεστε με στόχο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών μεταφορών στο κοινωνικό σύνολο. 

Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή την τοποθέτησή σας για την ΡΑΕΜ. Το υπουργείο γνωρίζει την θέση σας και να είστε σίγουροι ότι, ύστερα από έναν γόνιμο διάλογο και μία καλή διαβούλευση, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. 

Κλείνοντας σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αναγνωρίζει το σημαντικό έργο που επιτελείτε παρά τους δύσκολους καιρούς που διάγουμε ως χώρα και ως κοινωνία. 

Εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες της συνέλευσή σας, από την οποία είμαι βέβαιη ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία, πέραν όλων των άλλων, θα ενισχύσουν και την γόνιμη συνεργασία με το ΥΠΟΜΕΔΙ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου