Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Το πιο μικροσκοπικό ταξί του κόσμου βρέθηκε ... στην Κρήτη


Ένα πανέμορφο επισκέπτη σε τέσσερις ρόδες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι βρέθηκαν χτες στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. 

Πρόκειται ίσως για το πιο μικρό ταξί στον κόσμο… μία μίνι BMW που μας έρχεται από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και κυριολεκτικά κέντρισε τα βλέμματα των περαστικών μπροστά από το νεώριο του Μόρο.

Το BMW Isetta ήταν ένα μικροσκοπικό αυτοκίνητο πόλης, που παρήχθη από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, από τον Απρίλιο του 1955 έως τον Μάιο του 1962. 

Το όχημα ήταν αρχικά διαθέσιμο με μονό-κύλινδρο κινητήρα 247 cm³ και ισχύος 12 hp, και από την σεζόν του 1957 κυβισμού 298 cm³ και ισχύος 13 hp. 

Συνολικά πωλήθηκαν 161.728 αντίτυπα όλων των εκδοχών του BMW Isetta, με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο με μονό-κύλινδρο κινητήρα, στην παγκόσμια ιστορία της αυτοκίνησης.

Λόγω του αυγοειδούς σχήματος του αμαξώματος και της εμφάνισης τύπου φυσαλίδας που είχαν τα παράθυρα της αρχικής έκδοσης Isetta 250, το μοντέλο έγινε γνωστό ως «bubble car» («αυτοκίνητο φυσαλίδα»), όνομα που δόθηκε μεταγενέστερα και σε άλλα παρόμοια αυτοκίνητα. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου