Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Συνταξιοδοτικό: Τι προβλέπεται με το νέο καθεστώς


Νέοι ασφαλισμένοι θεωρούνται όσοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Σε περίπτωση που εργαζόμενος έχει έστω και μία ημέρα ασφάλισης σε οποιοδήποτε Ταμείο πριν από την ημερομηνία αυτή (δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992), εντάσσεται στους παλαιούς ασφαλισμένους για τους οποίους ισχύει εντελώς διαφορετικό καθεστώς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στους παλαιούς ασφαλισμένους εντάσσονται και όσοι εργάστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 και ασφαλίστηκαν μόνο για τον κλάδο υγείας ή για κίνδυνο ατυχήματος. Αξίζει να ελέγξουν την εν λόγω ασφάλιση ειδικά οι απόφοιτοι ΤΕΙ και όσοι έχουν εργαστεί πριν από το 1993 σε καθεστώς μαθητείας, καθώς, εφόσον επιβεβαιωθεί ασφάλιση, η ένταξή τους στους παλαιούς ασφαλισμένους θα τους οδηγήσει σε εντελώς διαφορετικά όρια.

Επιπρόσθετα, για τους νέους ασφαλισμένους και ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης είναι ενιαίος και δεν γίνεται με τους διαφορετικούς -ανά Ταμείο- τρόπους. Ειδικότερα ο υπολογισμός θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τον νέο τρόπο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα αφορά ένα τμήμα σύνταξης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, ένα δεύτερο τμήμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 κι έπειτα και ένα τμήμα της βασικής σύνταξης που μπορεί να φτάσει τα 330 ευρώ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τους νέους ασφαλισμένους είναι διαφορετικός και ο τρόπος με τον οποίο συνταξιοδοτούνται σε περίπτωση ανικανότητας αλλά και λόγω θανάτου σε σχέση με τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους πριν από το 1993.

Όσον αφορά την εξαγορά πλασματικών ετών ισχύει κανονικά, μόνο που εδώ δεν γίνεται για τη θεμελίωση και την πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά κατά κύριο λόγο για προσαύξηση. Σημειώνεται πως μόνο στο Δημόσιο δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των εν λόγω ετών για θεμελίωση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ουσιαστικά δεν μπορεί κάποιος να περάσει στους «παλαιούς» πριν από το 1993 με αναγνώριση χρόνου, είτε αυτός είναι η στρατιωτική θητεία είτε οι σπουδές ή ο πλασματικός χρόνος των τέκνων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί εργαζόμενος, εφόσον έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1993, να αποσκοπεί σε μεταχείριση ανάλογη με τους «παλαιούς» εργαζομένους με απλή αναγνώριση χρόνου.

Οι αλλοδαποί
Όσον αφορά τους αλλοδαπούς εργαζομένους στη χώρα μας, μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες. Για τους προερχόμενους από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), ακόμη κι αν υπάρχει στη χώρα τους υπαγωγή στην ασφάλιση πριν από το 1993, αυτή δεν αναγνωρίζεται και ο εργαζόμενος εντάσσεται ως νέος στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Αντίθετα, όσοι αλλοδαποί προέρχονται από χώρες της ΕΕ ή χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερή συμφωνία για την Κοινωνική Ασφάλιση, και έχουν έστω μία ημέρα ασφάλισης στη χώρα προέλευσης πριν από την κρίσιμη ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 1992, τότε αυτοί ανήκουν στους παλαιούς ασφαλισμένους και εντάσσονται στις προϋποθέσεις και στα όρια του κάθε φορέα ξεχωριστά.

Στην κατηγορία των νέων εντάσσονται και εργαζόμενοι στην αλλοδαπή που όμως αναγνωρίζουν τον χρόνο ασφάλισής τους με αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χρόνος εργασίας παρασχέθηκε πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης νέοι ασφαλισμένοι θεωρούνται και όσοι πολίτες απογράφηκαν μεν στο ΙΚΑ πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993, δεν ασφαλίστηκαν όμως για καμιά ημέρα εργασίας, αντίθετα επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εντάσσεται στους παλαιούς και επομένως δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με ευνοϊκότερους όρους.

Η μοναδική περίπτωση ασφαλισμένων πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993, που όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν ως νέοι, αφορά εκείνη την κατηγορία των εργαζομένων που ο πρώτος και μοναδικός τους φορέας ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992 ήταν ο ΟΓΑ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορεί μετά την ημερομηνία αυτή να συνέχισαν στον Οργανισμό ή να άλλαξαν φορέα επιδιώκοντας μισθωτή εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα.

Στην περίπτωση αυτή, όταν ασφαλισμένος πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 μόνο στον ΟΓΑ αλλάζει μετά την ημερομηνία αυτή φορέα και μετακινείται σε έτερο φορέα κύριας ασφάλισης, θεωρείται πλέον νέος ασφαλισμένος και αντιμετωπίζεται με αυτές τις προϋποθέσεις.

Το ίδιο συμβαίνει για τους ήδη συνταξιούχους λόγω θανάτου που λαμβάνουν την παροχή πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993, όμως αναλαμβάνουν οιαδήποτε ασφαλιστέα ιδιότητα μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Πλέον ανήκουν στην κατηγορία των νέων ασφαλισμένων και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ενιαίες προϋποθέσεις είτε ενταχθούν στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου