Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

COVID-19: "Κενά αέρος" για τις αεροπορικές - Μετρούν τεράστιες ζημιές

Με τα περισσότερα αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, από τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση στις αερομεταφορές είναι ζοφερή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 65,5 εκατομμύρια άτομα εξαρτώνται από τον κλάδο της αεροπλοΐας, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως ο ταξιδιωτικός και ο τουρισμός. Μεταξύ αυτών, τα 2,7 εκατομμύρια είναι θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες.

Σε ένα σενάριο σοβαρών ταξιδιωτικών περιορισμών διάρκειας τριών μηνών, η έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), υπολογίζει ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα των αερομεταφορών και συναφείς τομείς, κινδυνεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο:

Πιο αναλυτικά 11,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ασία-Ειρηνικό, 5,6 εκατ. στην Ευρώπη, 2,9 εκατ. στη Λατινική Αμερική, 2,0 εκατ. στη Βόρεια Αμερική, 2,0 εκατ. στην Αφρική και 0,9 εκατ. στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο σενάριο, οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να έχουν μείωση στα έσοδα από επιβάτες, της τάξης των 252 δισ. δολαρίων (-44%) το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο κρίσιμο, ενώ η ζήτηση μειώνεται κατά 70% και οι απώλειες αγγίζουν τα 61 δισ. δολάρια.

Οι αεροπορικές εταιρείες καλούν τις κυβερνήσεις να παράσχουν άμεση οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, ικανές να οδηγήσουν την αποκατάσταση όταν θα περιοριστεί η πανδημία. 

Συγκεκριμένα, η IATA ζητεί άμεση οικονομική στήριξη, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και υποστήριξη για την αγορά εταιρικών ομολόγων και φορολογική απαλλαγή

Επίσης, παράλληλα με τη σημαντική οικονομική ανακούφιση, ο κλάδος θα χρειαστεί προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό για να εξασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι έτοιμες να επιχειρήσουν όταν η πανδημία παρέλθει.

Η ΙΑΤΑ έχει ως στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εκ νέου εκκίνηση της βιομηχανίας όταν το επιτρέψουν οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες υγειονομικές αρχές. 

Οι κύριοι στόχοι θα είναι η κατανόηση του τι χρειάζεται για να ανοίξουν εκ νέου τα κλειστά σύνορα και λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να κλιμακωθούν αποτελεσματικά.

Η Lufthansa χάνει 1 εκατ. ευρώ κάθε ώρα που περνάει εξαιτίας της πανδημίας 
Απώλειες ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ καταγράφει κάθε ώρα η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa, η οποία διαπραγματεύεται ήδη το ύψος της κρατικής βοήθειας που θα λάβει από το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Κάθε ώρα χάνουμε συνολικά ένα εκατομμύριο ευρώ από τα αποθέματα ρευστότητάς μας - μέρα και νύχτα, εβδομάδα με εβδομάδα και μάλλον μήνα προς μήνα», τόνισε ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της εταιρίας, η οποία εξυπηρετεί αυτή την περίοδο λιγότερους από 3.000 επιβάτες την ημέρα. Πριν από την κρίση, ο αριθμός των επιβατών για την Lufthansa έφθανε τους 350.000 ημερησίως.

Προχθές η εταιρία ανακοίνωσε ότι κλείνει την θυγατρική της German Wings, ενώ οι Swiss και Austrian, στις οποίες κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συζητούν ήδη με τις κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Αυστρίας αντίστοιχα, προκειμένου να λάβουν κρατική ενίσχυση.

Συζητήσεις, για την παροχή κρατικής βοήθειας, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας και στις "αυστριακές αερογραμμές" Austrian Airlines (AUA), που στην ουσία δεν είναι παρά μία θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Lufthansa.

Πάντως, εκπρόσωπος της AUA στη Βιέννη, διέψευδε προηγούμενη είδηση του αμερικάνικου πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ότι το ύψος της κρατικής βοήθειας ανέρχεται σε 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και αφορά, μεταξύ άλλων, μισθούς και αναβολές φόρων.

Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο εκπρόσωπος, διαψεύδοντας το αναφερόμενο ποσό, τόνισε πως οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους, ενώ, σύμφωνα με άλλες, αποψινές πληροφορίες, για το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών δεν τίθεται θέμα μίας άμεσης κρατικής συμμετοχής στις αυστριακές αερογραμμές.

Οι πληροφορίες φέρουν τις συνομιλίες να έχουν αρχίσει να διεξάγονται ανάμεσα στην αυστριακή κυβέρνηση, την ιδιοκτήτρια, μητρική εταιρεία Lufthansa και τους κοινωνικούς εταίρους, και να έχουν ως αντικείμενό τους σειρά αλλαγών, που περιλαμβάνουν μία μείωση του στόλου της AUA και μία δραστική αναδιάρθρωσή της. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου