Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ηράκλειο: Ποιος κάνει κουμάντο για τις αστικές συγκοινωνίες;

Ως γνωστόν στην Ελλάδα έχουμε συνήθως δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο τομέας των αστικών συγκοινωνιών δεν θα μπορούσε να ξεφύγει απ'αυτόν τον κανόνα. 

Έτσι ενώ οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν δημόσια αστική συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια και λογικό κόμιστρο, όσοι κατοικούν στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας πέφτουν θύματα του ιδιότυπου ιδιωτικού μονοπωλίου,που ακούει στο ακρωνύμιο ΚΤΕΛ.

Με τον νόμο 3463/2006 (άρθρο 83 ) δόθηκε στους δήμους το δικαίωμα ίδρυσης συγκοινωνιακών επιχειρήσεων για δρομολόγια για τα οποία δεν υπάρχει ενεργή γραμμή. Από τότε σε πολλές πόλεις της χώρας έγινε χρήση αυτής της δυνατότητας.

Οι δήμοι Πειραιώς, Αιγάλεω, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Αγίου Δημητρίου, Βύρωνα, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου Αττικής, Τρικκαίων κ.α. έχουν ήδη εμπλακεί με επιτυχία στο εγχείρημα, παρέχοντας στους δημότες και τους επισκέπτες τους δρομολόγια που δεν εξυπηρετούνταν από άλλους συγκοινωνιακούς φορείς. 

Ας μην μιλήσουμε δε για τη Ρόδο,η οποία έχει δημοτική συγκοινωνία (Ρ.Ο.Δ.Α) από τη δεκαετία του '50, αφού πρόκειται για ένα ειδικό καθεστώς.

Στον αντίποδα, το Ηράκλειο Κρήτης, μια πόλη με αρκετά μεγάλη έκταση, με σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει πολύ φτωχότερες αστικές συγκοινωνίες απ'όλες τις παραπάνω πόλεις. 

Στον συγκεκριμένο δήμο υπάρχουν κάποιοι που “ξορκίζουν” το εγχείρημα της δημοτικής συγκοινωνίας, παρ'όλο που η αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο είναι προφανής.

Από τη μια πλευρά ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ (και γνωστό στέλεχος της ΝΔ) ο οποίος, με περισσή αλαζονεία, υποστηρίζει ότι «Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για δημοτική συγκοινωνία στο Ηράκλειο».

Από την άλλη, οι δημοτικοί παράγοντες που υποβιβάζουν το θέμα και όχι μόνο αποφεύγουν τη συζήτηση αλλά ενίοτε λειτουργούν και ως γραφείο Τύπου του αστικού ΚΤΕΛ.

Η σύμβαση για τα τέσσερα αποκαλούμενα ως μίνι μπας (μόνο τέτοια δεν είναι) κοστίζει στους δημότες, ούτε λίγο, ούτε πολύ 570.000 ευρώ ετησίως, για τις δύο «δωρεάν» γραμμές.

Επιπλέον, πρόσφατα συμβασιοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια από τον Δήμο Ηρακλείου δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων αξίας 748.000 ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου, θα παραχωρηθούν κι εκείνα στο ΚΤΕΛ. Και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει ακόμα λόγος για μείωση του τιμήματος της πρώτης σύμβασης!

Οι δημότες πληρώνουν αδρά τα παλιά και χαμηλής αξίας μίνι μπας των δύο γραμμών αλλά και την αγορά των καινούργιων, ενώ το αστικό ΚΤΕΛ εισπράττει απ'όλες τις πλευρές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική του Δήμου ούτε και υγιής επιχειρηματικότητα του ΚΤΕΛ αλλά μια ιδιότυπη κατάσταση σύμπραξης συμφερόντων και ομηρίας σε βάρος του επιβατικού κοινού.

Την ίδια στιγμή πολλές από τις υπόλοιπες γραμμές είναι παρωχημένες,με αποτέλεσμα αρκετοί καθημερινοί χρήστες τους να παίρνουν δύο λεωφορεία για να πάνε στον προορισμό τους, ενώ το εισιτήριο (1,20 ευρώ στην Α Ζώνη και 1,70 ευρώ στη Β Ζώνη) ) είναι αρκετά ακριβό για να ισχύει μόνο για μια επιβίβαση.

Και το αποκορύφωμα, αν ο πελάτης δεν βρει σημείο πώλησης (καθόλου σπάνιο) και επιλέξει να αγοράσει εισιτήριο από τον οδηγό,πληρώνει προσαύξηση 55%!

Μ'αυτόν τον τρόπο τιμωρεί,σύμφωνα με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ τους «ανοργάνωτους» επιβάτες που επιβιβάζονται χωρίς να έχουν εισιτήριο.

Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτόματος πωλητής σε κάθε στάση, κάτι τέτοιο αποτελεί αισχροκέρδεια.

Μέσα σ'αυτό το περιβάλλον και με την πόλη να μαστίζεται όλο και περισσότερο από το κυκλοφοριακό, η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επανεξετάσει το καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο νόμος και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.

Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πρακτική της κεντρικής εξουσίας να θυσιάζει το κοινό συμφέρον για χάρη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικός προσοδισμός). 

Είναι δυνατόν να κερδίσει μια πόλη αν και οι τοπικοί της άρχοντες λειτουργούν κατ'αυτόν τον τρόπο; 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου