Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Χανιά: Αδειάζουν το κέντρο της πόλης από τα λεωφορεία - Ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου

Σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφοριακή ρουτίνα της πόλης αναμένεται να επιφέρει το σχέδιο της νέας διοίκησης του Δήμου Χανίων.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Τσουπάκης, βρέθηκε στο στούντιο του SUPER FM 89.6 στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά και εξήγησε τις παρεμβάσεις που βρίσκονται στα σκαριά και οι οποίες αναμένεται να εξομαλύνουν κατά πολύ την καθημερινότητα των Χανιωτών.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, το πάρκινγκ της Ρεγγίνα είναι αυτό που θα φιλοξενεί τα τουριστικά λεωφορεία που θα εισέρχονται στα Χανιά, αντί για τον χώρο μπροστά στη Δημοτική Αγορά, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν ούτε πρακτικά, αλλά ούτε και αισθητικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουπάκης, τα λεωφορεία θα φιλοξενούνται στο πάρκινγκ που έχει είσοδο στην οδό Νικηφόρου Φωκά, πριν το ξενοδοχείο «Κρήτη», πηγαίνοντας προς την Ανατολική Τάφρο, ενώ θα πρέπει να γίνει σχετική διαρρύθμιση για το κράσπεδο για την ευκολότερη είσοδο και έξοδο.

Θα χωρέσουν περίπου 30 λεωφορεία. Ο χώρος πιστεύουμε ότι φτάνει, ενώ θα υπάρχει ακόμη κι ο υπόλοιπος χώρος στην Κύπρου, καθώς και στη Νέα Χώρα, στο κολυμβητήριο.

Θα διαμορφωθεί ώστε να υπάρχει νερό, τουαλέτες κλπ, ενώ θα υπάρχει και αντίτιμο, πρόταση που έγινε αποδεκτή. Είμαστε μια τουριστική περιοχή και είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα λεωφορεία, τουριστικά και αστικά, γι’ αυτό πρέπει να ρυθμιστεί.

Παράλληλα, θα οριοθετηθούν θέσεις πάρκινγκ περιφερειακά για τους πολίτες, ώστε να αναπληρωθούν όσες χάνονται από τη Ρεγγίνα. Ήδη υπάρχουν χώροι και θα ανακοινωθούν σύντομα», επισήμανε ο κ. Τσουπάκης. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο χώρος της στάθμευσης πρόβλημα, αλλά και τα δρομολόγια των λεωφορείων, που κινούνται μέσα στην πόλη και δημιουργούν κυκλοφοριακό. Ο αντιδήμαρχος σχολίασε επί του θέματος:

«Ως προϊστάμενος στο ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνης, είχα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και στο Ρέθυμνο, απλά με αναπροσαρμογή των δρομολογίων. Αυτό έγινε και η συγκοινωνία λειτουργεί πολύ καλύτερα.»

«Υπάρχει σχεδιασμός από την επιχείρηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να φύγει η στάθμευση των λεωφορείων από την οδό Κυδωνίας», ενημέρωσε ο κ. Τσουπάκης, ενώ «θα γίνονται μόνο αφίξεις, αναχωρήσεις εκεί. Θα γίνει κυκλοφοριακός σχεδιασμός ώστε το λεωφορείο να μπαίνει όσο το λιγότερο γίνεται μέσα στην πόλη.

Υπάρχει ένας ιδιόκτητος χώρος που χωράει πολλά λεωφορεία στη Χρυσή Ακτή, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία ΚΤΕΛ Α.Ε. και τον οποίο θα διαμορφώσει κατάλληλα για να σταθμεύουν εκεί.

Αναμένονται αναπροσαρμογές και άλλος σχεδιασμός στα δρομολόγια του αστικού τις οποίες κάνει η επιχείρηση του ΚΤΕΛ, χωρίς να εμπλέκεται ο δήμος Χανίων. 

Όλα τα λεωφορεία θα φεύγουν από τη Ζυμβρακάκηδων, όχι από τη Σκαλίδη, ενώ θα συζητηθεί τα λεωφορεία που έρχονται από δυτικά να κατεβαίνουν από την Γογονή, ώστε να μην μπαίνουν στο κέντρο της πόλης.»

Ακόμη, ο κ. Τσουπάκης δήλωσε ότι οι κίτρινες γραμμές, στις οποίες απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, αναμένεται να ζωγραφιστούν σε αρκετά σημεία της πόλης:

«Ο χώρος στην Αγορά είχε παραχωρηθεί μόνο για στάση, ώστε τα πούλμαν να αφήνουν τον κόσμο και να φεύγουν, όμως με τον καιρό καταστρατηγήθηκε.

Θα μπουν κίτρινες γραμμές στην οδό Σκαλίδη, τη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στην Αγορά, την τράπεζα της Ελλάδος, εκεί που παρκάρουν οι χρηματαποστολές. Ήδη η αστυνομία έχει βεβαιώσει αρκετές παραβάσεις στο σημείο μπροστά στην τράπεζα.» 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου