Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Με POS και e-ticket φέτος το ΚΤΕΛ Λάρισας

Χρονιά πλήρους εκσυγχρονισμού των συναλλαγών του με το επιβατικό κοινό μπορεί να χαρακτηριστεί για το ΚΤΕΛ Λάρισας η φετινή καθώς εντός των επόμενων μηνών στα εκδοτήρια του Ταμείου θα τοποθετηθούν τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες, τα γνωστά σε όλους POS ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους επιβάτες να εκδίδουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης του υπεραστικού ΚΤΕΛ μέχρι τον Μάρτιο θα τοποθετηθούν στα εκδοτήρια των εισιτηρίων τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες προκειμένου το επιβατικό κοινό να εξοφλεί το αντίτιμο των εισιτηρίων με τη χρήση ηλεκτρονικών καρτών όπως συμβαίνει στο σύνολο των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Τερματικά, που αρνούνταν η διοίκηση του ΚΤΕΛ να τοποθετήσει παρά τις οχλήσεις του επιβατικού κοινού εξαιτίας του υψηλού κόστους των τραπεζικών προμηθειών.

«Είναι πολύ μεγάλες όμως οι τραπεζικές απαιτήσεις, οι τραπεζικές προμήθειες. Παίρνουν 1,7% στον τζίρο και πάνω στον ΦΠΑ. Δηλαδή από ένα εισιτήριο πρέπει να αφαιρέσω 24% τον ΦΠΑ, θα αφαιρέσω το 5%, έναν πόρο που πάει στο κράτος για επενδύσεις στις συγκοινωνίες, δηλαδή ένα 29% και πάνω σε αυτό το ποσοστό πρέπει να δώσω 1,7% προμήθεια στις τράπεζες. 

Είναι πάρα πολλά τα λεφτά και αρνούμαι να τα δώσω! Αν κάποια στιγμή τα εγκαταστήσουμε θα έχουμε ένα σημαντικό έξοδο για τις προμήθειες των τραπεζών» είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Βασίλης Μανδηλάς.

Στην ίδια συνέντευξη είχε αποκλείσει -με δεδομένο το υψηλό κόστος των τραπεζικών απαιτήσεων- το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του εισιτηρίου όταν το ΚΤΕΛ εγκαταστήσει POS για τις συναλλαγές του με τους επιβάτες ενώ είχε αναφερθεί και στα προβλήματα που θα προκληθούν στα εκδοτήρια σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«…Ένα πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με τα POS είναι ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε κάποιον να κόψει ακόμα και των 2 ευρώ εισιτήριο με POS. Θα πηγαίνει λοιπόν στο γκισέ των τοπικών δρομολογίων και θα ζητά να πληρώσει με κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θέλω διπλάσιο προσωπικό, αν έχω 3 γκισέ πρέπει να τα κάνω 6. Σε διαφορετική περίπτωση θα σχηματίζονται ουρές και θα υπάρχει συνωστισμός γιατί η διαδικασία είναι αργή, χρονοβόρα».

Παράλληλα, το υπεραστικό ΚΤΕΛ ετοιμάζεται να εισέλθει στην εποχή της έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων (e-tickets), δυνατότητα που θα επιτρέψει στους επιβάτες εύκολα και γρήγορα από τον χώρο τους, να επιλέξουν τη θέση τους και να εκδώσουν τα εισιτήριά τους για τη διαδρομή που τους ενδιαφέρει.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς -με πιθανότερο χρόνο το καλοκαίρι- αν και στελέχη της διοίκησης εμφανίζονται επιφυλακτικά για την ευρεία χρήση της υπηρεσίας με βάση την εμπειρία άλλων ΚΤΕΛ.

Ανακαίνιση του σταθμού 
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του επιβατικού σταθμού του υπεραστικού ΚΤΕΛ, η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στο κτίριο της οδού Γεωργιάδου από την ανέγερσή του το 1978 μέχρι σήμερα.

Το έργο της ανακαίνισης του επιβατικού σταθμού συνολικού κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και 50% από ιδίους πόρους, ξεκίνησε στα τέλη 2016 και ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με παρεμβάσεις που έγιναν τμηματικά, χωρίς να κλείσει κανένα τμήμα και χωρίς να προκληθούν προβλήματα στα δρομολόγια των λεωφορείων.

Ολόκληρο το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου βασίστηκε σε ένα δυναμικό σχέδιο παρεμβάσεων με επεκτάσεις χώρων, ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του επιβατικού σταθμού, η φιλοσοφία του οποίου εγκρίθηκε από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ως ειδικό κτίριο της πόλης.

Το νέο κτίριο χαρακτηρίζεται από μεγάλα υαλοπετάσματα, που αντικατέστησαν το σύνολο των κουφωμάτων του ισογείου και του ορόφου του σταθμού στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και από την εναλλαγή πράσινου–γκρι, χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη βαφή των όψεων. 

Οι αίθουσες αναμονής των επιβατών διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις νέες ανάγκες με νέα εκδοτήρια, αντικαταστάθηκε το σύνολο των δαπέδων του ισογείου με νέα βινιλικά δάπεδα (μετά την αποξήλωση κι εξομάλυνση των παλαιών), αναρτήθηκαν ψευδοροφές και κατασκευάστηκαν ειδικά καθίσματα. 

Σε όλες τις εισόδους - εξόδους του Σταθμού τοποθετήθηκαν αυτόματοι ανεμοφράκτες με στόχο τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας των χώρων και φυσικά νέες κλιματιστικές μονάδες οροφής τεχνολογίας inverter με το αντίστοιχο δίκτυο καναλιών στους δύο κύριους χώρους αναμονής των επιβατών του Σταθμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανασύσταση της παλιάς αποθήκης δεμάτων ενώ ενοποιήθηκε ο παλαιός χώρος παραλαβής δεμάτων με τον κύριο χώρο αναμονής του Σταθμού και στη θέση του αναπτύχθηκε νέο γκισέ έκδοσης εισιτηρίων.

Η -αναγκαία- ανακαίνιση, η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση μετά την κατασκευή του κτιρίου θα αναβαθμίσει όχι μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας προς το επιβατικό κοινό αλλά και ολόκληρη την περιοχή δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Βασίλης Μανδηλάς επισημαίνοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή το ΚΤΕΛ συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις να επενδύει στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό ανταποδίδοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη που το περιβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες…». 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER