Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στο προσκήνιο η απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το ζήτημα απελευθέρωσης υπεραστικών γραμμών του ΚΤΕΛ στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού πριν από λίγες ημέρες με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Επιχειρήσεων Τουριστικών Λεωφορείων. Υπερφορολόγηση και η ανάγκη μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ αποτέλεσαν θέμα συζήτησης των δυο πλευρών σύμφωνα με την Καθημερινή .

Το ζήτημα έρχεται ξανά στο προσκήνιο την ώρα που η μετεγκατάσταση του κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα παραμένει στον «πάγο» καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας της.

Στο μεταξύ το μέλλον της μετεγκατάστασης του κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα προβλέπεται αβέβαιο σύμφωνα με τα δημοσίευμα καθώς οι υφιστάμενες δομές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς την αυξημένη ζήτηση. 

Σήμερα οι επιβάτες αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τα υφιστάμενα κεντρικά σημεία των ΚΤΕΛ (σταθμός Κηφισού, σταθμός Λιοσίων) ως προς τη μετεπιβίβασή τους στο μετρό. Σημειώνεται ότι το μετρό σχεδιάστηκε να φτάνει στον Ελαιώνα, όπου επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από χρόνια ο σταθμός των ΚΤΕΛ. 

Έτσι, πλέον, η πλειονότητα των δρομολογίων των ΚΤΕΛ (όπως π.χ. τα δρομολόγια από την Πελοπόννησο) καταλήγουν στον Ελαιώνα, ύστερα από μαζική απαίτηση των επιβατών και στη συνέχεια επιστρέφουν στον κεντρικό σταθμό του Κηφισού προκειμένου να σταθμεύσουν.

Η ένταξη του εγχειρήματος του Ελαιώνα στο πακέτο Γιούνκερ πριν από μερικούς μήνες τοποθέτησε την έναρξη των έργων τον Σεπτέμβριο του 2017. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία κίνηση δεν έχει γίνει από πλευράς υπουργείου Υποδομών ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των παραπάνω πόρων, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η έναρξη των εργασιών το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το εκτιμώμενο κόστος ανέγερσης του κεντρικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα ανέρχεται -όπως καταγράφεται στο επιχειρηματικό σχέδιο- στα 300 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τις δαπάνες μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης αυτού. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου