Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΙΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες βελτίωσης συνολικού χρόνου απονομών και πληρωμών συντάξεων

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο συνεχών δράσεων για την επιτάχυνση των συντάξεων, αξιοποιώντας τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος και του διαδικτύου, θέτει σε παραγωγική λειτουργία από 10/06/2015 δύο νέες ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:

I. Διασύνδεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΟΠΣ.) 
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διακίνηση της αλληλογραφίας μεταξύ του Γ.Λ.Κ. και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περιπτώσεις αιτημάτων διαδοχικής ασφάλισης, αναπτύχθηκε διαδικτυακή υπηρεσία διασύνδεσης για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δύο Φορέων, σε συνεργασία με τις μηχανογραφικές Υπηρεσίες της ΓΓΠΣ.

Από ενάρξεως εφαρμογής, τα αιτήματα συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, που θα υποβάλλονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες, θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο αρμόδιο Υποκ/μα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τόπου κατοικίας του αιτούντος).

Στη συνέχεια, θα καλείται ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει τα απαραίτητα ασφαλιστικά στοιχεία για να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης.

Με τη νέα διαδικασία, μειώνεται από 2 έως 8 μήνες ο χρόνος που μεσολαβεί από την υποβολή του αιτήματος στις Δημόσιες Υπηρεσίες, μέχρι την γνωστοποίησή του στα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατ' επέκταση ο συνολικός χρόνος απονομής των συντάξεων.

II. Αντικατάσταση χειρόγραφων ΔΑΝΣ και ΔΑΜ με ηλεκτρονικά 
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, καταργείται η χειρόγραφη συμπλήρωση των ΔΑΝΣ (Δελτίο αναγγελίας Νέων Συνταξιούχων) και ΔΑΜ (Δελτίο αναγγελίας Μεταβολών), που δημιουργούνται για την επεξεργασία της πληρωμής των συντάξεων στο μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ και ενεργοποιείται ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του ΟΠΣ-ΙΚΑ.

Με την ηλεκτρονική συμπλήρωση αυτών των δελτίων επιτυγχάνεται:

  • Η ελαχιστοποίηση των λαθών αποτύπωσης των δεδομένων
  • Η μείωση, τουλάχιστον κατά 2 μήνες, του χρόνου αναμονής της πληρωμής της σύνταξης, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της ΗΔΗΚΑ Α.Ε.
  • Η μείωση της επισκεψιμότητας των συνταξιούχων στα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων και η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου