Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τι γίνεται με τα σιδηροδρομικά έργα στην Αχαΐα

Η Πάτρα παραμένει χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα , παρά μόνο στο τμήμα από το Κιάτο και μετά, ενώ έχει διακοπεί η σύνδεση με τον Πύργο και την Καλαμάτα.

Την ίδια ώρα εκτελούνται εργολαβίες για την απόκτηση νέου ηλεκτροκίνητου σιδηρόδρομου στο τμήμα Κιάτο - Πάτρα, ενώ υπό εκτέλεση είναι και η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή για την ένωση Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Όταν ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος από το Mega ρώτησε τον αν.Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη: Μπορούμε να πούμε, για να το κλείσουμε, σε πόσα χρόνια θα έχουμε ένα καλό τρένο; η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής: "Με το πλαίσιο που έχουμε σήμερα, πρέπει να ρίξει κανείς τα χαρτιά".

Με αυτή την απάντηση επανέρχονται και πάλι σύννεφα για το αν το 2017 θα έχουμε επιτέλους ολοκληρώσει έστω την κεντρική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρας που ενώνει τις 2 μεγάλες πόλεις της χώρας,Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ήδη από τα τέλη του 2014 άρχισαν να διαρρέουν φήμες περί καθυστερήσεων στα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Από τότε είχε ανεπίσημα ειπωθεί πως στο έργο-σκούπα Τιθορέα-Δομοκός (μήκους 106χλμ που ολοκληρώνει τα έργα εκσυγχρονισμού) θα έχουμε τμηματική ολοκλήρωση, με το τμήμα μέχρι το Λιανοκλάδι να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016 και το τμήμα μέχρι το Δομοκό να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2017. Σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής το έργο-σκούπα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Το ίδιο συμβαίνει και στα έργα της Βόρειας Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερήσεων να παρατηρείται στο "εύκολο" έργο-σκούπα Κιάτο-Ροδοδάφνη, σύμφωνα με το ypodomes.com. Σε αυτό το έργο οι πιστώσεις πληρωμών είναι σε πολύ χαμηλό βαθμό σε σχέση με το συνολικό κόστος που φτάνει τα 273εκ.ευρώ και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Γεγονός είναι πως και στα σιδηροδρομικά έργα τα χρονοδιαγράμματα δείχνουν να αιωρούνται και κάθε πρόβλεψη πλέον είναι επισφαλής.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: θΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΑΘΕ
Στην συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός κ. Σπίρτζης στο Mega είπε πως θα ολοκληρωθούν τα έργα και θα προγραμματιστούν και νέα έργα "να ολοκληρωθεί επιτέλους η ΠΑΘΕ, να ολοκληρωθεί ο κάθετος Άξονας Θεσσαλονίκη προς το βορρά για να μπορούμε να έχουμε συνέχεια, να ολοκληρωθεί το Πάτρα – Αθήνα και βεβαίως να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο νέες γραμμές οι οποίες δεν είναι στον σχεδιασμό, δεν έχουν ούτε μελέτες, ούτε έχουν ενταχθεί στο επόμενο ΣΕΣ, ούτε έχουμε παραλάβει ένα προγραμματισμό".

ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
Στο οραματικό έργο του εκσυγχρονισμού του τμήματος Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο θα δώσει βάση το Υπουργείο Υποδομών και η ΕΡΓΟΣΕ καθώς όπως σημείωσε ο Υπουργός "αυτό που παλεύουμε είναι να ωριμάσουμε τα έργα για να μπορούμε να κάνουμε την «Εγνατία» του σιδηρόδρομου και να έχουμε βασική υποδομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και κάθετη σύνδεση με τη Βουλγαρία".


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου