Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πανεπιστημίου από το ...μέλλον. Πως αλλάζει

Σύμφωνο για την εκταμίευση 78,5 εκατ. ευρώ που αφορά την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου υπέγραψαν, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, προκειμένου -εντός τριμήνου- να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου.

Το προς υλοποίηση και χρηματοδότηση έργο διαχωρίζεται σε δύο διακριτές ενότητες (πράξεις), οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, με την πρώτη ενότητα να έχει τίτλο «αρχιτεκτονική και βιοκλιματική ενότητα», φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης το ΥΠΕΚΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ) και προϋπολογισμό 37,97 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο χρηματοδότησης περιλαμβάνει τη ριζική ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, μέσα από έναν σχεδιασμό ο οποίος στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα αποτροπής, αλλά όχι κατάργησης της διαμπερούς κυκλοφορίας. 

Περιλαμβάνεται μεικτή χρήση των δρόμων και ιδίως της Πανεπιστημίου, με ειδικές διαδρομές ταξί, λεωφορείων και άλλων οχημάτων, για παρόδια εξυπηρέτηση από τα ποδήλατα σε έναν ειδικό ποδηλατόδρομο που εντάσσεται στο μητροπολιτικό δίκτυο, καθώς και από το τραμ που επεκτείνεται από την Αμαλίας στην οδό Πατησίων (όπως προβλέπεται στη 2η ενότητα).


Στο εγκάρσιο προς την Πανεπιστημίου οδικό δίκτυο και στη ζώνη μεταξύ Σταδίου και Ακαδημίας περιλαμβάνεται δίκτυο πεζοδρόμων/οδών ήπιας κυκλοφορίας και η αναδιαμόρφωση των πλατειών Δικαιοσύνης και Ομονοίας και της οδού Πατησίων στο τμήμα από Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Μάρνη, το οποίο αποδίδεται για χρήση στα δημόσια μέσα μετακίνησης και τους πεζούς με διεύρυνση των πεζοδρομίων και με προσθήκη στοιχείων ανάπλασης του αστικού χώρου μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γραμμή Τραμ
Η δεύτερη ενότητα (πράξη) έχει τίτλο «επέκταση διπλής γραμμής Τραμ από Σύνταγμα μέχρι Πλατεία Αιγύπτου», με φορέα χρηματοδότησης το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΠ Αττικής» και προϋπολογισμό 40,52 εκατ. 

Το αντικείμενο χρηματοδότησης περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Τραμ της Αθήνας από το Σύνταγμα μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου, προκειμένου να αυξηθεί η προσπελασιμότητα στο κέντρο και η ενδυνάμωση της χρήσης μέσων σταθερής τροχιάς, που είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και τους πεζούς. 

Σε αυτή την Πράξη περιλαμβάνεται η υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων στο εύρος του διαδρόμου που καταλαμβάνει η διπλή γραμμή Τραμ μήκους 2,1 χλμ., μέσω Πανεπιστημίου και Πατησίων καθώς και των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής.

Επίσης, περιλαμβάνεται η κατασκευή τεσσάρων νέων στάσεων («Τριλογία», «Ρεξ», «ΕΜΠ» και «Πλατεία Αιγύπτου») και η διαμόρφωση μιας νέας πλευρικής αποβάθρας στη στάση τραμ «Σύνταγμα». Για την τροφοδοσία της γραμμής προβλέπεται η κατασκευή δύο υποσταθμών και στο κεντρικό τμήμα του έργου.

Τέλος 2015-αρχές 2016 η ολοκλήρωση του έργου

Η χρηματοδότηση της 1ης πράξης των έργων της ανάπλασης θα πραγματοποιηθεί απευθείας από το ΕΠΠΕΡΑΑ και συγκεκριμένα από τον άξονα 1 ή τον άξονα 6 του προγράμματος με αντίστοιχη πρόσκληση προς την «Αττικό Μετρό» και ανάλογη ένταξη των έργων, η δε χρηματοδότηση της 2ης Πράξης των έργων του Τραμ θα πραγματοποιηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, το οποίο θα εκχωρήσει στο ΕΠΠΕΡΑΑ το αναλογούν σε αυτό ποσό και το ΕΠΠΕΡΑΑ θα προβεί στην αντίστοιχη πρόσκληση προς την «Αττικό Μετρό» και θα εντάξει τα αντίστοιχα έργα με διακριτή απόφαση ένταξης από την αντίστοιχη των έργων της ανάπλασης.

«Το έργο εντάσσεται στο ΕΠΠΕΡΑΑ εντός των επόμενων εβδομάδων και μπορεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός εντός τριμήνου, ώστε να υλοποιηθεί εντός διετίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως «η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου μπορεί να δώσει νέα πνοή στον δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας. Οι αστικές αναπλάσεις έχουν ως στόχο ο δημόσιος χώρος να μπορεί να γίνει υπόθεση του καθενός. Να είναι πεδίο συνευθύνης όλων αλλά και πεδίο ισότιμης πρόσβασης σε δραστηριότητες που συνάδουν με τους κανόνες της έννομης πολιτείας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς θα πετύχουμε και για την Αθήνα».

Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επισήμανε: «Κάτω από την Ακρόπολη σε μια περιμετρική πέντε χιλιομέτρων, η Αθήνα πρέπει να αλλάξει. Η όλη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας είναι υποχρέωσή μας. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τον πυρήνα ενός κεντρικού σχεδιασμού για το κέντρο της Αθήνας. Είναι πραγματικότητα, δεν είναι λόγια. Από την άλλη, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στο 100% είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Σκεφτείτε ότι το παραλάβαμε στο 14% και ξεπερνάμε στο τέλος του χρόνου το 50%, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους».

«Αρχιτεκτονική και Βιοκλιματική»

Τα έργα πρώτης «πράξης»:
  • Νέες βιοκλιματικές δαπεδοστρώσεις
  • Νέες φυτεύσεις, δέντρα
  • Υπέργειες κατασκευές, στέγαστρα, κιόσκια, εξοπλισμό δημόσιου χώρου
  • Αρχιτεκτονικός φωτισμός και Η/Μ έργα ανάπλασης
  • Βιοκλιματική αναβάθμιση, συντριβάνια, ανακύκλωση όμβριων, υπόγειες δεξαμενές, αντλιοστάσια
  • Αστικός εξοπλισμός, παγκάκια


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER