Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Noρβηγία, η Μέκκα της ηλεκτροκίνησης


Ειρωνεία της τύχης. Η Νορβηγία, δηλαδή η ευρωπαϊκή χώρα που παράγει το περισσότερο πετρέλαιο και δεν έχει καμία παράδοση στην αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τη Μέκκα της ηλεκτροκίνησης! Στους δρόμους της σκανδιναβικής χώρας κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή γύρω στις 11.000 ηλεκτρικά μοντέλα σε σύνολο 2,4 εκατ. Ι.Χ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτροκίνητων επιβατηγών αυτοκινήτων σε οποιαδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Για παράδειγμα, στη Γερμανία με συνολικό στόλο πάνω από 43 εκατ. Ι.Χ. δεν ξεπερνά ο αριθμός των αυτοκινήτων τέτοιας τεχνολογίας τις 8.000.

Τον Απρίλιο του 2013 πωλήθηκαν στη Νορβηγία 455 Nissan Leaf, φέρνοντας το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση των ταξινομήσεων του μήνα ακριβώς πίσω από το VW Golf. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι οι τιμές αυτών των δύο μοντέλων είναι στη Νορβηγία παρεμφερείς και κυμαίνονται γύρω στις 32.500 ευρώ.

Αυτό οφείλεται στον επαναπροσδιορισμό των φόρων που επιβάλλονται στα Ι.Χ. από το 2009 και μετά. Εκείνη τη χρονιά καθόρισε η νορβηγική κυβέρνηση την απαλλαγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον ΦΠΑ που είναι 25%, όπως επίσης από τα τέλη ταξινόμησης, τους τελωνειακούς δασμούς και τους φόρους εισαγωγής.

Τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα δεν σταματούν όμως εδώ. Οι οδηγοί των πράσινων μοντέλων δεν πληρώνουν διόδια, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λεωφορειόδρομους, να παρκάρουν ελεύθερα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης και να φορτίζουν δωρεάν τις μπαταρίες των αυτοκινήτων τους στο δίκτυο των δημόσιων φορτιστών.

Στο τελευταίο περιλαμβάνονται γύρω στους 500 μόνον στο Όσλο και πάνω από 4.000 σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες άλλοι φορτιστές που ανήκουν σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση επιδοτεί κάθε συσκευή φόρτισης με 1.300 ευρώ.

Μία άλλη νορβηγική ιδιαιτερότητα αποτελεί η πηγή προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ λοιπόν χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες χώρες λιγνίτης και άλλου τύπου άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο Νορβηγία προέρχεται το 99% της ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες! Έτσι, ένα ηλεκτρικό Nissan Leaf επιβαρύνει την ατμόσφαιρα για κάθε χιλιόμετρο στη Νορβηγία με μόλις ένα γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα. Στη Γερμανία όμως η επιβάρυνση είναι 97 γρ. ανά χλμ., αν συνυπολογίσουμε, πώς παράγεται εκεί η ηλεκτρική ενέργεια.

Βεβαίως δεν είναι όλα ρόδινα. Αναλυτές της νορβηγικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν, ότι πολλοί Νορβηγοί αγοράζουν για δεύτερο αυτοκίνητο ένα ηλεκτρικό μοντέλο λόγω των προνομίων του και έτσι δεν χρησιμοποιούν τα Μαζικά Μέσα Μεταφορών. Εξάλλου, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε ενδέχεται να μπλοκάρουν οι λεωφορειολωρίδες από ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ωστόσο η απαλλαγή των ηλεκτρικών μοντέλων από τα διόδια ισχύει προς το παρόν μέχρι το 2017, ενώ και τα φορολογικά κίνητρα έχουν ημερομηνία λήξης το 2018. Από εκεί και μετά δεν γνωρίζει κανένας, αν θα συνεχιστούν ή όχι.

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έδωσε ώθηση στη δημιουργία μικρών μονάδων παραγωγής τέτοιων μοντέλων στη Νορβηγία, ενώ κέντρισε το ενδιαφέρον και ξένων κατασκευαστών ηλεκτρικών Ι.Χ., όπως της Tesla. Η καλιφορνέζικη μάρκα δέχτηκε ήδη 1.200 παραγγελίες για το μοντέλο της Model S από τη Νορβηγία και ανακοίνωσε, ότι θα τοποθετήσει τους πρώτους ταχυφορτιστές της εκτός ΗΠΑ στη διαδρομή μεταξύ των πόλεων Όσλο και Μπέργκεν!

Τη…δόξα της Νορβηγίας ζήλεψε και η Δανία. Στο μέλλον σχεδιάζεται να απαλλάσσονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και εκεί από τον ΦΠΑ (ανέρχεται σε 25%) και από τους φόρους ταξινόμησης, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν και στο 180% της εργοστασιακής αξίας ενός μοντέλου. Επίσης θα μπορούν να παρκάρουν τα πράσινα Ι.Χ. δωρεάν σε ειδικούς χώρους στάθμευσης στην Κοπεγχάγη.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου