Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Παγίδες φόρου οι τόκοι των καταθέσεων

Διευκρινίσεις για τις παγίδες φόρου στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν τον τρόπο αναγραφής των τόκων καταθέσεων και τη συμπλήρωση των κωδικών για το τέλος επιτηδεύματος από μισθωτούς και όσους έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η σχετική εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε και ενώ ο οδηγός για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 (έντυπο Ε1) έχει δημοσιοποιηθεί ήδη από τις 27 Μαΐου, με αποτέλεσμα 500.000 φορολογούμενοι να έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους. 

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη διευκρινίζεται πως σε περιπτώσεις συν δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών οι τόκοι καταθέσεων θα δηλώνονται από τον φορολογούμενο που έχει πραγματοποιήσει τη σχετική αποταμίευση ή έχει αποκτήσει το σχετικό ποσό με οποιονδήποτε τρόπο. Ειδικότερα, η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζει αναφορικά με τους τόκους καταθέσεων - 250 ευρώ και άνω - που θα δηλωθούν υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 του Ε1 ότι στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. 

Μάλιστα, όπως τονίζεται, ο προϊστάμενος της Εφορίας θα έχει σε κάθε περίπτωση τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά, δηλαδή να εξετάσει τα στοιχεία των λογαριασμών και τα δηλωθέντα εισοδήματα ώστε να κρίνει ο ίδιος ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που σε λογαριασμό συν δικαιούχοι είναι πατέρας και 18χρονο τέκνο, οι τόκοι θα δηλωθούν από τον πατέρα. Σε περίπτωση ζευγαριού οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, repos κ.ά. θα δηλωθούν ανάλογα με το ποσό που αντιστοιχεί σε καθέναν από αυτούς ή από τον σύζυγο ή τη σύζυγο κατόπιν συνεννόησης. 

Πρέπει πάντως να τονισθεί πως εάν στη φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί το 2014 το ζευγάρι του παραδείγματος ή οι συν δικαιούχοι γενικά δεν ακολουθήσουν την ίδια πρακτική που θα υιοθετήσουν φέτος και δικαιούχος όλων των τόκων εμφανισθεί ο άλλος σύζυγος (ή συν δικαιούχος), τότε αυτό ενδέχεται να επισημανθεί από την Εφορία. 

Από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Ε1 όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Η αναγραφή των ποσών αυτών (π.χ. από τόκους) στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%). 

Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει για τους φορολογούμενους είναι κατά την αυτόματη συμπλήρωση των τόκων στο Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). 

Όπως είναι γνωστό, η ΓΓΠΣ θα παραλάβει από τις τράπεζες τα στοιχεία των τόκων και θα προ τυπώσει στις δηλώσεις των φορολογούμενων τα ποσά των τόκων όταν αυτά υπερβαίνουν τα 250 ευρώ. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους συν δικαιούχους των λογαριασμών οι οποίοι θα πρέπει να τσεκάρουν ότι η ΓΓΠΣ δεν έχει προ τυπώσει ολόκληρο το ποσό των τόκων σε καθέναν από αυτούς, αφού η ίδια δεν μπορεί να κάνει τον επιμερισμό. 

Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο αφού οι τόκοι προστίθενται στο συνολικό εισόδημα για να υπολογισθεί η έκτακτη εισφορά.

Τέλος επιτηδεύματος. 
Στο ίδιο πλαίσιο η εγκύκλιος του κ. Μαυραγάνη δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών θα γλιτώσουν την καταβολή του αυξημένου τέλους επιτηδεύματος. Ειδικότερα αποσαφηνίζει πως όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020 του Ε1, απαιτείται η αναγραφή ΑΦΜ εργοδοτών. 

Σημειώνεται πως όσοι έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή έχουν έγγραφες συμβάσεις με περισσότερους των τριών εργοδότες αλλά εισπράττουν τουλάχιστον το 75% των συνολικών αμοιβών τους από έναν μόνο εργοδότη θεωρούνται στην πράξη μισθωτοί και θα καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος είναι 650 ευρώ. 

Έτσι, επαγγελματίας που εργάσθηκε με μπλοκάκι σε πέντε εργοδότες το 2012 και έχει συνολικά εισοδήματα 13.200 ευρώ θα πληρώσει μειωμένο τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ μόνο εάν έχει λάβει μισθούς από το έναν από τους πέντε εργοδότες ίσους με - τουλάχιστον - 9.900 ευρώ. 

Εάν κάποιος υπάγεται στην παραπάνω περίπτωση, τότε θα πρέπει στον πίνακα 2 της πρώτης σελίδας του Ε1 να συμπληρώσει έναν από τους κωδικούς 019 ή 020. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναγράψει το σημείο «Χ» πάνω στο «ΝΑΙ» που βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 019 ή 020 ώστε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ και όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Βέτο» από τον έφορο
Ο προϊστάμενος της Εφορίας θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει διαφορετικά, δηλαδή να εξετάζει τα δηλωθέντα εισοδήματα ώστε να κρίνει ο ίδιος ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου