Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Παράνομη η συμμετοχή Φωτόπουλου στο Δ.Σ. της ΔΕΗ!


Παράνομα συμμετέχει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, όσο ταυτόχρονα διατηρεί και τη θέση του προέδρου της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιχείρησης Α. Ζερβό το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της μητρικής εταιρείας, ο Σπάρτακος.

Στην επιστολή του, προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, ο Σπάρτακος επικαλείται το Π.Σ. 57 του 1985, σύμφωνα με το οποίο «η ιδιότητα μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους διοίκησης συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Επιπλέον η παράγραφος 3, του ίδιου άρθρου, ορίζει ότι η εκλογή και αποδοχή μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης της ιδιότητας του μέλους στην διοίκηση συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεπάγεται έκπτωση από την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Φωτόπουλος εξελέγη στη θέση αυτή, μετά από τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, υποστηριζόμενος από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεοντολογία

Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και αν νομικά δεν υπάρχει κώλυμα, δεν είναι δεοντολογικό ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ να συμμετέχει και στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο μέλους του Δ.Σ. συνδικαλιστικής οργάνωσης και του Δ.Σ. της εταιρείας που ασκεί χρέη εργοδότη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Φωτόπουλος εξελέγη στο Δ.Σ. της ΔΕΗ μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα προστασίας» για το πρόσωπό του, με το σκεπτικό ότι ως μέλος της διοίκησης δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Στην επιστολή του Σπάρτακου, επισημαίνεται μάλιστα ότι ειδικά για τη ΔΕΗ, υπάρχει πρόβλεψη στο Νόμο 2941 του 2001 (για την είσοδο της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο) σύμφωνα με την οποία «κάθε διάταξη νόμου, γενική ή ειδική, που αφορά τη ΔΕΗ -προ της μετατροπής της σε ανώνυμη εταιρεία Α.Ε. με το ΠΔ 333/2000- εξακολουθεί να ισχύει εφόσον δεν είναι αντίθετη προς τις διατάξεις του Ν. 2773/1999 του ΠΔ 333/2000 και του άρθρου αυτού».0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER