Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους μετά το 1983 εργαζομένουςΑλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι... με πεδίο εφαρμογής όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 1983!Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ζήτημα θα τεθεί στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς η τρόικα ασκεί πιέσεις για εξοικονόμηση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να μην γίνουν το 2015, αλλά το 2013.

Από τα μέτρα αναμένεται να επηρεαστούν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία. Συγκεκριμένα, από το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά το 2015 η έξοδος να γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το όριο ηλικίας πάει στα 65).

Στην περίπτωση που το μέτρο εφαρμοστεί το 2013 και όχι το 2015, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, η έξοδος θα γίνεται μόνο με 40 έτη δουλειάς σε ηλικία 60 ετών. Οι αλλαγέςενδεχομένως να μην επηρεάσουν τις μητέρες που βγαίνουν με το ειδικό καθεστώς ανηλίκων, ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους οποίους ο ισχύον νόμος προβλέπει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ακόμα και μέχρι το 2017.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο υπολογισμού, η οποία αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015. Συγκεκριμένα, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

- Βασική σύνταξη, η οποία θα είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους (με βάση το αρχικό σενάριο 360 ευρώ) και

- Αναλογική σύνταξη, η οποία θα είναι σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης που θα έχει ο κάθε εργαζόμενος (δηλαδή όσα περισσότερα έτη τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνει).
Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER