Η Ελλάδα πέτυχε να συγκρατήσει το έλλειμμα του 2011 χωρίς αστερίσκους αλλά με αρκετά -σύννομα- δημοσιονομικά «εργαλεία». Και στοχεύει πλέον για το 2012 σε πιο σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή από αυτή που αναφέρει το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το έλλειμμα που έστειλε στο τέλος Μαρτίου στην Eurostat και κοινοποίησε χθες το κοινοτικό όργανο, ο νέος στόχος είναι 13,7 δισ. ευρώ (6,7% του πιο χαμηλού τελικά ΑΕΠ που υπολογίζεται φέτος να υποχωρήσει στα 203,5 δισ. ευρώ), όταν το αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρει για το 2012 έλλειμμα 14,8 δισ. ευρώ ( 7,3% του ΑΕΠ).
Βεβαίως, η κυβέρνηση, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, συνηθίζει να βάζει τον πήχυ πιο… πέρα ώστε να υπάρχει «μαξιλάρι» για αποκλίσεις. Σαν κι αυτές που εμφανίστηκαν και το 2011, αλλά δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλες όσο αρχικά φαινόταν.
Τι έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat: αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2011 έκλεισε στο 9,1% του ΑΕΠ. O αρχικός στόχος ήταν πολύ πιο χαμηλός, για έλλειμμα στο 7,9% του ΑΕΠ, αλλά αυτός είχε εδώ και πολύ καιρό απορριφθεί. Αντιθέτως, η εξέλιξη θεωρείται καλή, αφού εβδομάδες πριν, γινόταν λόγος αρχικά για έλλειμμα πάνω από 10%, μετά για 9,4% και μετά για 9,2% του ΑΕΠ.
Τα ποσοστά ζαλίζουν και εν πρώτοις δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο νόημα. Ωστόσο, πρόκειται για το «μαγικό» δείκτη που καθορίζει πόσα επιπλέον μέτρα θα ληφθούν (κυρίως περικοπές δαπανώ) για κάθε απόκλιση που αυτός έχει.
Ο λόγος για το έλλειμμα σε εθνικολογιστική βάση. Δηλαδή, το ταμειακό έλλειμμα, που ανακοινώνεται κάθε μήνα, προσαρμόζεται ενσωματώνοντας δοσοληψίες που συνάφθηκαν εντός του έτους ακόμη και αν τα λεφτά πληρώθηκαν σε άλλο έτος.
Τελικά, λοιπόν τα νέα για το 2011 δεν ήταν και τόσο κακά. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι η «τρύπα» που αρχικά φαινόταν πολύ πιο μεγάλη, τελικά σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε. Ωστόσο, ερώτημα είναι τι θα γίνει φέτος καθώς πολλά από τα «εργαλεία» του 2011 δεν φαίνεται να υπάρχουν:
-Το ΕΣΠΑ παρείχε σημαντική στήριξη με την αναδρομική εισροή των κονδυλίων μετά την αύξηση της συγχρηματοδότησης από το 87% στο 95%. Ωστόσο, φέτος δεν θα υπάρχει ανάλογη δυνατότητα, τουλάχιστον όχι αναδρομικά. Πήραμε το 2011 επιπλέον 777 εκατ. ευρώ. Όμως φέτος, σύμφωνα με τους χθεσινούς πίνακες, θα «χάσουμε» για τον ίδιο λόγο (καταγράφηκαν λογιστικά στο προηγούμενο έτος) 481 εκατ. ευρώ.
-Και οι φόροι προσέφεραν μαξιλάρι. Εκ των υστέρων καταγράφηκαν στο 2011 έσοδα αξίας 797 εκατ. ευρω. Ωστόσο υπολογίζεται ότι φέτος θα «χαθούν» καταμετρώμενα σε άλλο έτος 1,037 δισ. ευρώ εσόδων από φόρους…
-Στο πεδίο των αμυντικών δαπανών «γλυτώσαμε» το 2011 πληρωμές 638 εκατ. ευρώ αλλά θα «φορτωθούμε» επιπλέον φέτος 203 εκατ. ευρώ
-Η μη πληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες της τάξης των 6,3 δισ. ευρώ που θα διευθετηθούν σταδιακά ξεκινώντας από τον Ιούνιο, δεν στερεύει μόνο την αγορά αλλά «βοηθά» και το έλλειμμα. Το ζήτημα είναι αν θα προσμετρηθούν -όταν πληρωθούν- στο φετινό έλλειμμα, σε αυτό των επόμενων ετών ή σε προηγούμενα έτη (στα οποία δημιουργήθηκε η υποχρέωση) για να μην υπάρχει και νέα δημοσιονομική τρύπα.
-Θετική έκπληξη ήταν το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης που συγκρατήθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ (ήταν δηλαδή μικρότερο από το συνολικό). Στήριξη παρείχαν οι δήμοι με πλεονασματικό για πρώτη φορά μετά από χρόνια αποτέλεσμα (548 εκατ ευρώ).
-Αντιθέτως τρύπα μετά από χρόνια δημιούργησαν τα ταμεία με έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ (στο 1,15 αναμένεται φέτος).
-Χάσαμε και 510 εκατ. ευρώ απόεπιστροφές κονδυλίων στην ΕΕ (επιδοτήσεων γεωργικών και του ΕΣΠΑ) και από άλλες«ποινές».
Και τέλος, υπάρχει πάντα ο άγνωστος «Χ», δηλαδή οι αναθεωρήσεις. Τα στοιχεία από το 2008 και μετά παραμένουν προσωρινά. Δηλαδή, μπορούν να αλλάξουν (πχ με την κατανομήτων οφειλών 6,3 δισ. ευρώ του δημοσίου) ξανά και ξανά επιβαρύνοντας το χρέος, άρα και τη θέση της χώρας. Αυτό άλλωστε συνέβη και τώρα με συνολική αύξηση εκ των υστέρων του ελλείμματος του 2009 και του 2010 λόγω της στήριξης προς τιςτράπεζες.
ΠΗΓΗ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου